Spelen in en om het water is heerlijk. Vooral met warm weer is niets fijner dan te ontspannen bij zwembad, zee of bij het badje in de tuin. Helaas gebeuren rond het water nog steeds ongelukken. De meeste dodelijke slachtoffers van alle ongevallen bij kinderen van 0-4 jaar zijn het gevolg van verdrinking. Met simpele voorzorgsmaatregelen en alertheid kunnen veel verdrinkingen voorkomen worden.
Tips van Zwemschool Leiden en VeiligheidNL:
- Zorg dat je je kind altijd kan zien;
- Blijf bij kleine kinderen (<3 jaar) zo dichtbij dat je ze kan aanraken;
- Als er meerdere volwassen zijn, spreek dan goed af wie er op je kind let. Ga er nooit zomaar vanuit dat iemand anders wel even oplet;
- Laat je niet afleiden (door bijvoorbeeld je telefoon, tablet of boek);
- Zorg dat je kind op de boot een reddingsvest draagt;
- Denk eraan dat aan het begin van een zomerseizoen natuurlijk zwemwater nog erg koud kan zijn. Onderkoeling is dan een risico;
- Let op! Doe je kind geen zwemvleugels om in zee of in open water met stroming of harde wind.
Bovenstaande tips gelden natuurlijk niet alleen op het strand, bij een meer en in het zwembad. Maar ook voor het opblaasbadje in de tuin. Kinderen kunnen al verdrinken in een laagje water van 10 centimeter!
Zwemdiploma’s en jonge kinderen
Jonge kinderen die net hun zwemdiploma’s behaald hebben zijn nog niet waterveilig. Veel ouders zijn zich hier niet van bewust, ze denken: “de zwemdiploma’s zijn binnen, mijn kind kan zich redden”.
Kinderen tot en met zes jaar oud kun je in ieder geval nog niet zelfstandig laten zwemmen. Maar ook oudere kinderen die na het behalen van de diploma’s niet regelmatig zwommen, kunnen niet zonder toezicht zwemmen.
Doe de check!
Benieuwd of jij het goed doet? Selecteer een checklist van VeiligheidNL hieronder en doe de check!
- Checklist rondom water (0-4 jaar)
- Checklist rondom water (5-8 jaar)
- Checklist rondom water (9-12 jaar)
Het bericht Let jij goed op je kinderen in de buurt van water? verscheen eerst op Zwemschool Leiden.