10

juni

Reddingsbrigade waarschuwt voor koud zwemwater

Met deze watertemperaturen is er kans op onderkoeling of kramp. (Video: Anita Janssen. Foto: Sleutelstad)

Komend weekend wordt het met temperaturen tegen de dertig graden tropisch warm. Toch is afkoelen met een zwempartij in zee geen goed plan, waarschuwt de Reddingsbrigade. Het water in zee is daar namelijk nog te koud voor.

Op dit moment is het zeewater een graad of dertien. Je moet niet te lang in het water blijven, is het advies. “Pootje baden en een korte plons is geen probleem, maar om echt te gaan zwemmen is het water nog te koud”, zegt een woordvoerder van de Reddingsbrigade. Met deze watertemperaturen is er kans op onderkoeling of kramp. “Als je in zee gaat zwemmen en je krijgt kramp, kan dat ervoor zorgen dat je niet meer kunt zwemmen en mogelijk zelfs onder water verdwijnt.”

Ook zwemmen in de binnenwateren wordt afgeraden. Het water daar is niet veel warmer dan het zeewater. En ondanks dat we nu wat warme dagen hebben, stijgt de temperatuur van het water maar langzaam. Vanaf welke temperatuur het veilig is om langere tijd in het water te blijven, is volgens de woordvoerder lastig te zeggen. “Dat hangt af van je gesteldheid en je ervaring met zwemmen in koud water.”

Druk weekend
De Reddingsbrigade verwacht een paar drukke dagen. “Het is het eerste echte strandweekend dus veel mensen zullen het water opzoeken”, zegt de woordvoerder. “In zo’n eerste weekend zien we ook altijd wat meer kinderen die hun ouders kwijt zijn. Daarnaast hebben we natuurlijk nog ons reguliere werk.”

Vanwege de verwachte drukte zet de Haagse HTM extra trams in. Zo rijdt de zogenoemde Strandexpress zaterdag en zondag van Den Haag Hollands Spoor via Centraal naar Scheveningen (Kurhaus en Zwarte Pad). Deze tram stopt niet bij andere haltes, zegt een HTM-woordvoerder.

Bron: Sleutelstad.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}