25

juni

Zorg dat je zwemvaardigheid op orde is!

Onvoldoende zwemvaardigheid vormt een risico bij zwemmen in open water. Door de maatregelen in coronatijd was het langere perioden niet mogelijk om zwemlessen te volgen en werd de mogelijkheid ontnomen om de zwemconditie op peil te houden door naar het zwembad te gaan. Als gevolg hiervan zijn de zwemvaardigheid en -conditie bij velen achteruitgegaan.

Zomerse dag in 2020 bij de Zegerplas in Alphen aan den Rijn (Foto: S. Zeilstra)

Bij zomerse temperaturen trekken mensen massaal naar het water voor verkoeling, vertier en sportbeoefening. Het is dan van levensbelang dat de zwemvaardigheid en -conditie op orde zijn. Uit onderzoek blijkt dat de zwemveiligheid kan afnemen als je niet regelmatig zwemt. Dat geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Koen Breedveld, directeur van Reddingsbrigade Nederland: ,,We zien de laatste jaren al dat de zwemvaardigheid afneemt. Dat de zwembaden dicht waren, heeft daaraan zeker geen goede bijdrage geleverd. Ga je zwemmen in open water kies dan een van de 770 aangewezen zwemwaterlocaties.’’

Zwemlessen
Het is sinds kort wel weer mogelijk om naar het zwembad te gaan, bijvoorbeeld om zwemlessen te volgen. Ook kinderen die reeds de zwemdiploma’s A, B en C hebben gehaald maar door de lockdowns niet meer in het zwembad konden zwemmen, hebben daar baat bij. Want er liggen gevaren op de loer als je ongeoefend in open water gaat zwemmen. ,,Het volgen van een aantal zwemlessen is sterk aan te raden’’, stelt Breedveld. ,,Je kunt ook je zwemvaardigheid testen door mee te doen met de Nationale ZwemChallenge. Altijd geldt: het is van groot belang om je kind goed in de gaten te houden in de buurt van water. En niet alleen als je kind nog niet heeft leren zwemmen. Ook als je kind met zwemdiploma C op zak voldoet aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. Ik zou ouders adviseren met kinderen mee te gaan als ze gaan zwemmen. Gewoon om zelf te beoordelen wat dat water daar nou doet. Hoe beweegt het? Wat voor grond ligt er onder de voeten? Dat moeten kinderen allemaal nog in de praktijk leren als ze hun zwemdiploma’s hebben gehaald.’’ Met het oog hierop voert Reddingsbrigade Nederland de campagne ‘Aan de slag voor meer veiligheid‘, die aansluit bij de missie: meer veiligheid in, op en langs het water.

Dit artikel van Reddingsbrigade Nederland is geschreven in afstemming met de Nationale Raad Zwemveiligheid, de KNRM, Leisurelands, Rijkswaterstaat, de Unie van Waterschappen en de provincies.

Bron: Reddingsbrigade Nederland

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}