1

mei

Zappsport belicht lifesavingsport via scholierenbattle

Met de battle ‘Reddingszwemmen’ heeft Zappsport de lifesavingsport voor het voetlicht gebracht. Zes basisschoolleerlingen, drie meiden en drie jongens, kregen uitleg van nationale toppers Jelmar Hillebrink en Anne Dickens van de Dordtse Reddingsbrigade. De uitzending, gepresenteerd door Britt Dekker en Ron Boszhard, was zaterdag 1 mei vanaf 8.45 uur te zien op NPO Zapp, het kinderblok van de NPO.

De deelnemers aan de Zappsport-battle 'Reddingszwemmen'. (Foto: Zappsport)

‘Een spectaculaire battle in het zwembad: lifesaving. Deze sport is afgeleid van het werk dat een reddingsbrigade op het water doet.’ Met deze aankondiging werd de aandacht getrokken naar de uitzending, die deel uitmaakt van een serie waarin de jeugd kennismaakt met sporten door middel van oefening en onderlinge competitie. Met als insteek: de Zappsport-beker. Een bijzondere aangelegenheid in coronatijd, want er kwam speciale toestemming voor de tv-opnames in het zwembad.

Vaardigheden
Voor deze battle werden twee lifeguards met ervaring in de lifesavingsport gevraagd. ,,Ik ben uitgekomen voor het Nationaal Team op EK’s en WK’s”, vertelt Hillebrink (25). ,,Tevens neem ik deel aan de opleiding voor lifesavingtrainer. Deze combinatie, van het hebben van een topsportachtergrond en de passie voor lesgeven, is waarom ik hiervoor gevraagd ben. Voor deze battle hebben wij de kinderen enkele aspecten uit de lifesavingsport aangeleerd. De onderdelen waren voor televisie aangepast. Zij konden hun nieuwe vaardigheden testen aan het einde van de dag tijdens wedstrijdjes, waarbij de jongens tegen de meiden streden. Ze hebben het zeker naar hun zin gehad. En ik als coach vond het geweldig om ze te begeleiden van ‘Nee, dit gaat mij nooit lukken’ naar voor hen een topprestatie.”

Enthousiast
Ook Dickens (19) aarzelde niet om medewerking te verlenen. ,,Er werd mij door een van mijn collega-sporters gevraagd of ik in de gelegenheid zou zijn om de opnames van haar over te nemen. Mij leek het super leuk om mee te doen, dus ik heb in mijn agenda gekeken en ‘ja’ gezegd. Wij hebben kinderen uit groep 8 van een basisschool in Rotterdam les mogen geven in lifesaving. Ze hebben geleerd om de pop te vervoeren, onderwater te zwemmen, ringen van de bodem op te duiken en te boarden. Die scholieren waren super enthousiast en daar doe je het uiteindelijk voor.”

Naamsbekendheid
,,Zeker voor de helaas nog altijd onbekende lifesavingsport kan dit een leuke impuls zijn om extra naamsbekendheid te genereren, juist ook onder de reddingsbrigades”, stelt Hillebrink. ,,Ik hoop, dat wij hebben laten zien dat zelfs in een enkele middag deze sport te leren is en dat de drempel voor reddingsbrigades om ook mee te doen aan de lifesavingsport, naast de diploma’s, echt niet hoog hoeft te zijn.” Dickens: ,,Ik vind het belangrijk dat kinderen zien dat er veel meer sporten zijn dan ze denken. Lifesaving is een sport die niet veel mensen in Nederland kennen. Ik zou het leuk vinden als deze mooie sport meer bekendheid krijgt. Het is ook heel belangrijk dat meer kinderen lifesaving willen gaan doen. In mijn ogen was meedoen met Zappsport daar een goede methode voor.”

De uitzending ‘Battle Reddingszwemmen’ van Zappsport is via deze link terug te kijken.

Bron: Reddingsbrigade Nederland

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}