7

november

Workshop Reddingsbrigade Nederland op eerste Landelijke Zwemwaterdag

Reddingsbrigade Nederland werd door algemeen directeur Koen Breedveld en projectleider Marcel Jagersma vertegenwoordigd op de eerste Landelijke Zwemwaterdag. Dit initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat had dinsdag 30 oktober plaats in het LEF future center Rijkswaterstaat te Utrecht.

Landelijke Zwemwaterdag
Jagersma is het eerste aanspreekpunt namens Reddingsbrigade Nederland voor Zwemveiligheid Open Water, een deelproject van het project NL Zwemveilig dat de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) co├Ârdineert, in samenwerking met partners. Hij gaf de workshop met de titel ‘Help, de zwemmer verdrinkt!’ samen met Adriaan van der Linden, manager Ontwikkeling & Realisatie van Leisurelands, een bedrijfsmatige duurzame aanbieder van vrijetijdsbesteding voor een breed publiek.

Verdrinking
Deze zomer verdronk een groot aantal mensen in Nederland. ‘Vijf doden in vier dagen door verdrinking’, ‘Recordaantal verdrinkingen deze zomer’; zomaar twee krantenkoppen. In lijn met de berichtgeving kwamen er evenveel suggesties voor oplossingen, maar Kamervragen en meer media-aandacht volgden eveneens. Het vormde de aanleiding voor deze workshop. Jagersma geeft aan: ,,Hoe groot is het probleem eigenlijk? Wat zijn de oplossingen? De afgelopen jaren hebben de partijen die op dit terrein actief zijn verschillende benaderingen gekozen. Waarom hebben ze daarvoor gekozen? Wat heeft het opgeleverd?”

Toekomst
De Landelijke Zwemwaterdag startte met een korte plenaire sessie, gevolgd door het interactief deel met workshops en presentaties. Volgens Jagersma hebben tijdens zijn workshop de deelnemers ‘samen het net boven water gehaald’. Als belangrijke richtingen voor de toekomst zijn aangemerkt: een meer ‘fact based’ aanpak (onderzoek), meer gezamenlijke communicatie (voorlichting) door de stakeholders, krachtige onderstreping van het belang van opleiding en training met betrekking tot dit thema (kennisoverdracht). Breedveld pleitte in deze setting voor erkenning van het thema en het blijvend belang ervan, maar ook voor de noodzaak om hierin samen op te trekken.

Vertrouwen
Jagersma hield een goed gevoel aan de eerste editie van dit breed gedragen evenement over. ,,We hebben zowel de Reddingsbrigade als het project NL Zwemveilig goed voor het voetlicht weten te brengen. Er is door de deelnemers grote betrokkenheid getoond, suggesties ter verbetering zijn gedaan en er is bereidheid getoond om hierin samen te werken. Dit biedt vertrouwen voor de toekomst en een mooie basis om vanuit verder te gaan.”
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}