12

mei

Weekopleiding met MDT’ers levert lifeguards op

Bij Strandreddingsbrigade (SRB) Westerschouwen heeft de eerste weekopleiding Lifeguard Beach van 2021 negen nieuwe (junior) lifeguards opgeleverd. Tien kandidaten, waaronder drie MDT’ers, werkten sinds maandag 3 mei (coronaproof) een programma af dat vijftien tot achttien uren theorieles en eenzelfde tijdspanne aan praktijkles omvatte.

Praktijkles voor deelnemers aan de weekopleiding Lifeguard Beach. (Foto: Thom van Craaikamp)

Zeven van de deelnemers zijn lid van een reddingsbrigade. De andere drie studeren aan CIOS Zuidwest-Nederland en volgen binnen het project ‘Veilig in zee met MDT‘ een traject in maatschappelijke diensttijd (MDT). Dat project wordt uitgevoerd onder aanvoering van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) in samenwerking met Reddingsbrigade Nederland.

Coronazelftest
Alle deelnemers, evenals instructeurs Cris Amende en Daniëlle Steenbekkers, namen maandagochtend, voorafgaand aan de start bij SRB Westerschouwen, een coronazelftest af. ,,Dat moet je er tegenwoordig bij zetten”, geeft Amende aan. ,,We maken gebruik van de ontheffingen die er zijn op het gebied van opleidingen voor lifeguards, om van de zomer de stranden bemand te krijgen. Dat gebeurt in overleg met de gemeente. Woensdag hebben we voor de tweede keer een coronazelftest gedaan. We waren weer allemaal negatief, gelukkig. Waar het mogelijk is, houden we anderhalve meter afstand, maar dat kan niet altijd, want een slachtoffer redden op anderhalve meter afstand wordt erg ingewikkeld.”

Tijdsinvestering
De intensieve weekopleiding tot Lifeguard Beach is in de basis dezelfde opleiding zoals die standaard gegeven wordt. Alleen is alle lesstof gecomprimeerd in één week. ,,Onderdelen omvatten alle reddingen die gedaan kunnen worden, die lifeguards moeten beheersen”, aldus Amende, die de weekopleiding als ervaren vrijwilliger van SRB Westerschouwen al een keer of dertien verzorgde. ,,Waar in de meeste settings het opleiden gebeurt met wekelijks een uurtje of twee trainen en oefenen, hebben we dat hier in een week gepropt. De tijdsinvestering is ongeveer gelijk aan de reguliere opleiding. We vergelijken het met het halen van het rijbewijs in tien of minder dagen, waarbij je dan volle dagen rijdt in plaats van twintig weken lang een of meer uren.”

Startbekwaam
Op het Noordzeestrand van Schouwen-Duiveland werd geen onderscheid gemaakt tussen de MDT’ers en de andere kandidaten, al zijn er wel verschillen. Amende: ,,De voorwaarden voor allen zijn, dat ze in elk geval een EHBO-diploma hebben en dat ze conditioneel op niveau zijn. Ze moeten immers alles wat nodig is, kunnen volbrengen. Aan deze weekopleiding zit geen voorwaarde voor voorkennis vast. De overige deelnemers komen veelal van binnenwaterbrigades vandaan. Dat betekent, dat die wel al voorkennis hebben. MDT’ers hebben dat niet, maar in principe lukt het altijd om iemand in een week tijd startbekwaam te krijgen. Als ze het diploma hebben gehaald, zijn ze nog niet geoefend, niet getraind. Ze moeten het eigenlijk nog leren. Je gaat ook pas echt leren rijden als je je rijbewijs hebt.” Met alle basisfacetten van het redden van drenkelingen onder de knie en kennis van de gevaren van de zee, kon het examen voor de diploma’s Junior Lifeguard Beach en Lifeguard Beach met vertrouwen tegemoet worden gezien. Volgend op de weekopleiding lopen de MDT’ers nog een 40 uur durende praktijkstage bij SRB Westerschouwen.

Samenwerking
Egon Geeratz, projectleider profiel Watersport bij CIOS Zuidwest-Nederland, onderstreept dat er al meerdere jaren ‘een unieke samenwerking’ met Reddingsbrigade Nederland bestaat. ,,Aan de ene kant omdat we binnen onze opleiding het keuzedeel Zwemmend Redden voor Zwembaden aanbieden met de optie om het certificaat van de Reddingsbrigade te halen. Aan de andere kant leiden wij instructeurs op binnen de watersport. Denk aan windsurfinstructeurs, kitesurfinstructeurs, zeilinstructeurs en duikinstructeurs. Binnen deze opleiding is het van belang dat studenten levensreddend kunnen handelen, ook in en op het water. Alleen een EHBO-diploma is niet genoeg. Door de samenwerking tussen de Reddingsbrigade en het CIOS kunnen we veel voor elkaar betekenen, ook in het kader van MDT. De student krijgt nu een nog bredere opleiding. Hiermee worden baankansen enorm vergroot. En reddingsbrigadeposten kunnen worden bemand door goed opgeleid kader. Zeker ook geschikt voor de student! Dit is de inzet die beide organisaties samen met watersportbedrijven in Zeeland hebben opgezet. Geschoold kader moet in watersportend Zeeland aan het werk kunnen en dat een kalenderjaar rond.”

Meer informatie over het project ‘Veilig in zee met MDT’ en MDT-trajecten daarbinnen staat op www.veiliginzeemetmdt.nl.

Bron: Reddingsbrigade Nederland

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}