1

mei

Vrijwilligers reddingsbrigades benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Meerdere (voormalig) reddingsbrigadeleden ontvingen een Koninklijke onderscheiding bij de Lintjesregen 2019. Donderdag 26 april werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau: Joke van der Poel (Leidse Reddingsbrigade), Tom de Roode (Zandvoortse Reddingsbrigade),
Alie Veldman (Uithoornse Reddingsbrigade), Ellen Verburg-Boswinkel (Reddingsbrigade Vianen), Jenny Brunsman-Braakman (voorheen Reddingsbrigade Wierden), Jeu Janssen (voorheen Heldense Reddingsbrigade) en Mari Mauriks (opgeheven Reddingsbrigade Nekton Vught).

KO Joke van der PoelLid in de Orde van Oranje-Nassau Joke van der Poel, met rechts van haar Toon van der Poel en burgemeester Henri Lenferink en links goede vriend Marcel Juffermans. (Foto: PR)

Joke van der Poel (67) uit Leiden geeft al sinds 1969 zwemles aan kinderen bij de Leidse Reddingsbrigade en Zwemschool Leiden. Daarnaast is zij onder meer 30 jaar vrijwilliger geweest bij het Rode Kruis. Bij tal van evenementen in de stad was ze als lid van het Eerst Hulp-team aanwezig. Pieter Naber laat namens de Leidse Reddingsbrigade weten: ,,Hoewel ze niet zelf als lifeguard actief aan waterhulpverlening doet, staat ze onze lifeguards altijd bij als deze in de binnenstad van Leiden ingezet worden, met warme koffie en koeken.”

Tom de Roode (75) uit Zandvoort is al vanaf zijn 15de een zeer actief lid van de Zandvoortse Reddingsbrigade. In de afgelopen zestig jaar vervulde hij een grote verscheidenheid aan activiteiten en rollen binnen die vereniging; van zwembadopleidingen en vertegenwoordiger van Zandvoort tijdens landelijke oefeningen tot lid van de roeiploeg.

Alie Veldman (52) uit Uithoorn, lid van de Uithoornse Reddingsbrigade, is sinds 2009 officieel instructeur. Ze verzorgt ook de ledenadministratie en het clubblad. Verder draagt zij onder meer haar steentje bij aan het KinderBeestFeest, bestemd voor kinderen met specifieke zorgbehoeften en kinderen met een handicap.

Ellen Verburg-Boswinkel (57) uit Vianen is onder meer vanaf 1987 secretaris bij de Nationale EHBO (nu Koninklijke EHBO) en werd daar later vrijwilliger. Zij meldde zich daarnaast in 2013 aan als penningmeester bij Reddingsbrigade Vianen en werd daar later vrijwilliger.

Jenny Brunsman-Braakman (62) uit Wierden zette zich tussen 1990 en 2017 als vrijwilliger in voor Reddingsbrigade Wierden.

Jeu Janssen (78) uit Panningen, sinds 1975 hulpverlener van EHBO-afdeling Helden-Panningen, was bij de Heldense Reddingsbrigade opleider/trainer (1980-2012) en instructeur (1989-2012), en official bij de KNBRD (1989-2012).

Mari Mauriks (71) uit Sint-Michielsgestel kreeg deze koninklijke onderscheiding voor onder meer zijn vrijwilligerswerk bij de opgeheven Zwemvereniging Nekton, waar hij veel taken vervulde; naast steunpilaar bij het diplomazwemmen en voor het clubblad, penningmeester, tijdwaarnemer, ploegleider, kamp- en kampioenschappenorganisator. Vanuit die zwemvereniging was hij een van de twee oprichters van voormalige Reddingsbrigade Nekton Vught.

Bron: Reddingsbrigade Nederland

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}