29

oktober

Vijf Nederlandse officials actief op Wereldkampioenschappen Lifesaving

Wim de Klerk, Adrienne van den Aardweg, Jeannette Blokland, Ab Blokland en Arjen de Bruin. Deze vijf Nederlandse officials zijn in verschillende functies actief bij de Wereldkampioenschappen Lifesaving 2018. Die worden van 16 november tot en met 2 december gehouden in het Australische Adelaide.

WK-officials
,,Zonder ondersteuning geen deelname aan de WK Lifesaving in Australië.” Dat stelt Erik van Daalen, bondsbestuurslid (portefeuillehouder Sport) van Reddingsbrigade Nederland en voorzitter van de Sportraad. ,,Het lijkt allemaal vanzelf te gaan; een nationale ploeg naar de WK. Om dit mogelijk te maken, is wel een aantal zaken nodig. Verenigingen die faciliteiten bieden. Verenigingstrainers die de sporters trainen, vaak meerdere keren per week. Maar de officials worden weleens vergeten. Wij zijn als Reddingsbrigade Nederland blij en trots dat een aantal van onze internationale officials afreist naar de WK Lifesaving 2018 om daar als official actief te zijn. Dit doen zij volledig vrijwillig en voor eigen rekening.”
 
Wim de Klerk
Wim de Klerk
Official sinds: 1984
Official A – Pool, Official A – Ocean, Official A – SERC
Internationale ervaring als official sinds: 1994
Int Official A – Pool, Int Official A – Ocean, Int Official B – SERC
Meegemaakte kampioenschappen als official:
1984-2018 nagenoeg alle Nederlandse Kampioenschappen
1994 EK Lifesaving, Eindhoven
2008 EJK Lifesaving, Eindhoven & Den Haag
2009 EJK Lifesaving, Eindhoven & Eersel
2012 WK Lifesaving, Adelaide (Australië)
2014 WK Lifesaving, Montpellier (Frankrijk)
2015 EK/EJK Lifesaving, Swansea (Wales) > Deputy Chief Referee
2016 WK Lifesaving, Eindhoven > Event Director
2017 EK/EJK Lifesaving, Oostende (België) > Deputy Chief Referee
2018 EJK Lifesaving, Limerick (Ierland) > Chief Referee – SERC & Ocean, Deputy Chief Referee – Pool
 
Officialfunctie tijdens WK:
SERC > Technical Official
Masters > Deputy Chief Referee – Pool
NT Open > Chief Timekeeper – Pool
NT Youth > Chief Timekeeper – Pool
 
Persoonlijke verwachting voor WK:
,,Eerlijke competitie, goede omgeving en weerzien van vele vrienden.”
 
De lifesavingsport in drie kernwoorden:
,,Uitdagend. Competitieverband. Fair play.”

Wat is het belang van de lifesavingsport?
,,Groot. Als programmamanager Sportevenementen zie ik het als een uitbreiding op lifesaving in z’n algemeenheid.”

Waarom verdient de lifesavingsport meer publieke aandacht?
,,Het is op een professionele manier de techniek van lifesaving uitoefenen.”
 
Hoe staat Nederland er op het gebied van de lifesavingsport voor in vergelijking met andere landen?
,,Ze moeten breder deelnemen en realistisch zijn.”
Adrienne van den Aardweg
Adrienne van den Aardweg
Official sinds: 2007
,,Ik ben via mijn kinderen in contact gekomen met de wedstrijdsport in 2002 bij Reddingsbrigade Heythuysen. Ik deed de begeleiding van de sporters bij wedstrijden en het leek me ook leuk om als official aan de badrand te staan. In 2007 heb ik de Official C-cursus gedaan. Inmiddels heb ik bij vele nationale wedstrijden gefungeerd.”
 
Internationale ervaring als official sinds: 2008
 
Meegemaakte kampioenschappen als official:
2008 EJK Lifesaving, Eindhoven & Den Haag
2009 EJK Lifesaving, Eindhoven & Eersel
2015 EK/EJK Lifesaving, Swansea (Wales)
2014 WK Lifesaving, Montpellier (Frankrijk)
2016 WK Lifesaving, Eindhoven
2017 EK/EJK Lifesaving, Oostende (België)
 
Officialfunctie tijdens WK:
Lane Judge, Timekeeper
 
Persoonlijke verwachting voor WK:
,,Een mooi toernooi mee te maken. Hopelijk met wereld-, Europese en Nederlandse records. Ook is het leuk om de buitenlandse officials weer te zien en ervaringen en verhalen uit te wisselen.”
 
De lifesavingsport in drie kernwoorden:
,,Gevarieerd. Waterwedstrijd. Binnen en buiten.”
 
Wat is het belang van de lifesavingsport?
,,De oorsprong van de sport komt bij de bewaking vandaan. Het belang om snel mensen te kunnen redden, staat daarbij voorop. De lifesavingsport zorgt ook voor een verbroedering bij sporters tijdens wedstrijden en trainingen. Er wordt sportief met elkaar omgegaan en er ontstaan vriendschappen voor het leven.”
 
Waarom verdient de lifesavingsport meer publieke aandacht?
,,Het is een complete sport met zowel binnen- als buitendisciplines. Geweldig om naar te kijken en te beoefenen. Zelf ben ik ook KNZB-official en heb ik Swim Cups en de World Cup in Eindhoven van dichtbij meegemaakt. Onze sport is gevarieerder en verdient ook de aandacht die de KNZB-wedstrijden krijgen.”
 
Hoe staat Nederland er op het gebied van de lifesavingsport voor in vergelijking met andere landen?
,,Ze doen al jaren mee bij de wereldtop. Waar andere landen vooruitgang boeken, zal Nederland dit ook moeten doen. Dit gaan we zien tijdens het WK. Hopelijk geeft dit aan de juniorensporters een goed voorbeeld om er over twee jaar in Italië, tijdens het WK en het WJK, bij te zijn.”
Jeannette Blokland
Jeannette Blokland
,,Even voorstellen. In ben Jeannette Blokland. Sinds 1981 ben ik lid van de reddingsbrigade. Ik zwom voor die tijd bij de KNZB, maar ben overgestapt. Vanaf 1983 ben ik als official gaan optreden, daarnaast begeleidde ik de meisjes van de Schiedamse Reddingsbrigade bij wedstrijden. Ik had ook mijn instructeursdiploma behaald en gaf zwemles aan de kleintjes. In 1991 zijn we naar Dordrecht verhuisd en was ik inmiddels moeder van twee mooie kinderen. De activiteiten voor de brigade zijn toen gestopt. Acht jaar geleden ben ik weer lid geworden, ditmaal van Reddingsbrigade Dordrecht. Bij de ILSE-wedstrijd in Dordrecht ben ik weer begonnen als official. Daarna volgden vele wedstrijden door het hele land.”
 
,,Zes jaar geleden was ik ook in Australië, maar toen als toeschouwer, net als vier jaar geleden in Montpellier. In 2016, tijdens het WK in Nederland, heb ik een weekend meegeholpen als official. Dit jaar ga ik als official naar Australië. Mijn taak is tijd waarnemen in het zwembad. Ik vind het mooi om sporters uit heel veel verschillende landen samen te zien. Het is een grote familie, verschillen vallen weg. Mijn hoop is, dat de sport meer aandacht gaat krijgen in Nederland. Iedereen, die een keer een wedstrijd heeft gezien, vindt het geweldig. Meer mensen zouden hiervan moeten kunnen genieten. Nederland staat in de top tien van de wereld en telt echt mee in de wereld. Tijdens het WK mogen zij strijden tegen toplanden als Australië en Nieuw-Zeeland. Het is mooi om deze strijd van dichtbij mee te mogen maken.”
Ab Blokland
Ab Blokland
,,Mijn naam is Ab Blokland. Ik zal onder meer als Deputy Referee bij de SERC en Line Judge bij de nationale ploegen optreden in Adelaide. Het is het vijfde WK dat ik ga meemaken. Na de World Games, EK’s, EJK’s, NK’s en vele nationale en internationale wedstrijden – de laatste in 2018 in Colmar, Frankrijk – behoor ik ondertussen tot de meest ervaren scheidrechters in de lifesavingsport. Maar het gaat natuurlijk in eerste instantie om de sport. Ik kijk ik uit naar de prestaties van de nationale ploeg, maar ook naar de NL-masterteams en NL-brigadeteams. Als lid van de Dordtse Reddingsbrigade ken ik de meeste leden van de nationale ploeg, maar zeker ook de brigadeteams en masterteams. Ik hoop dat ze allemaal een geweldige prestatie gaan neerzetten en natuurlijk enorm gaan genieten bij dit evenement met meer dan 4000 sporters.”
 
,,De lifesavingsport is een sport waarbij doorzettingsvermogen, sportieve teamspirit en inzicht een wonderbaarlijke doorslaggevende mix geven, die ongekend is bij andere sporten. Een sport met zeer avontuurlijke en boeiende elementen in het Ocean- en IRB-deel, die niet alleen leuk zijn om tijdens een wedstrijd uit te voeren, maar nog leuker zijn om gewoon te trainen en te beoefenen. Een goede redder moet worden uitgedaagd en de lifesavingsport geeft hiertoe vele mogelijkheden, alhoewel niet altijd alle kansen worden benut.”
,,Gelukkig zijn er vrijwilligers die als wedstrijdofficial erop toe zien dat de competitie eerlijk en sportief verloopt. Ze brengen dit met alle overige vrijwilligers, sporters, trainers, enzovoort zo mogelijk op een steeds hoger niveau. Bij een WK beleef je het als topsporter. Het perfecte is nooit bereikt; het moet nog beter kunnen. Het is mooi om hieraan een bijdrage te kunnen leveren en een platform te geven waarop sporters zichzelf kunnen bewijzen. We gaan de aansluiting bij de wereldtop ombuigen in een structureel wereldtoplifesavingland.”

Arjen de Bruin
Arjen de Bruin
Official sinds: 2012

 
Internationale ervaring als official sinds: 2013
,,Naast dat ik zelf ook nog actief ben als lifesavingsporter, ga ik sinds 2013 regelmatig met het team van de Dordtse Reddingsbrigade mee als official naar wedstrijden in het buitenland. Bij veel wedstrijden over de grens is het gebruikelijk dat je als team ook een official meeneemt.”
Meegemaakte kampioenschappen als official:
,,Diverse (inter)nationale wedstrijden in Nederland, België en Frankrijk. De laatste waren de FILCOW en Belgische Kampioenschappen Open Water. Daarvoor de Wereldkampioenschappen Lifesaving 2016 in Noordwijk en Eindhoven en Europese Kampioenschappen Lifesaving 2017 in Brugge en Oostende.”
 
Officialfunctie tijdens WK:
Turn Judge, Marshall, Chief Timekeeper
Persoonlijke verwachting voor WK:
,,Groei! In lengte gaat dat helaas niet meer lukken, gelukkig nog wel in kennis en ervaringen. Tijdens de grote internationale toernooien werk je met veel vrijwillige collega’s samen, die allemaal hun eigen ervaringen meenemen. Samen met de andere officials wil ik graag weer een bijdrage leveren aan een mooie sportieve competitie waarin de sporters het beste uit zichzelf kunnen halen.”
 
De lifesavingsport in drie kernwoorden:
,,Internationaal. Warm. Bad.”
 
Wat is het belang van de lifesavingsport?
,,De sport is ontstaan als krachtmeting tussen lifeguards en van daaruit heeft het zich verder ontwikkeld naar een mooie multisport waarbinnen iedereen wel ergens goed in is. Het is een leuke combi van super getrainde topsporters die op wereldniveau strijden en een mooie groep ‘recreatieve’ sporters – van jong tot oud – die graag meedoen met leuke wedstrijden. Deze sport biedt een mogelijkheid om jeugd te behouden voor je club en geeft een mooie basis voor een toekomstige generatie strandwachten, vaarploegleden, zweminstructeurs, enzovoort. De lifesavingsport geeft een goede basis voor een leven lang zwem- en sportplezier.”
 
Waarom verdient de lifesavingsport meer publieke aandacht?
,,Een kleine sporttak in Nederland met bijzondere onderdelen en prestaties die leuk zijn om naar te kijken, waar we best wat minder bescheiden over mogen zijn. Met een grotere basis aan sporters kom je qua bekendheid ook weer wat makkelijker bovendrijven tussen al die diverse sporten die er zijn.”
Hoe staat Nederland er op het gebied van de lifesavingsport voor in vergelijking met andere landen?
,,Het Nederlands Team draait al jaren mee in de top tien van de wereld, dat is een topprestatie! Langzaamaan beginnen zich steeds meer sporters te interesseren in de lifesavingsport en krijgen we een steeds grotere basis. Met name bij de Masters (30+) zie ik een leuke toename in het deelnemersaantal. Ik hoop dat er meer verenigingen actief gaan worden met de sporttak. Een goede brede basis geeft vanzelf weer nieuwe toppers voor de toekomst!”
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}