Met de aanhoudende vrieskou en het mooie winterweer neemt de schaatskoorts in Nederland toe. Vanavond zal ook de eerste marathon op natuurijs worden geschaatst. Op verschillende plaatsen in het land zijn sloten en plassen bevroren, maar op veruit de meeste plaatsen is het natuurijs nog niet betrouwbaar genoeg om veilig te kunnen schaatsen. De Reddingsbrigade verwacht dat veel mensen toch de ijspret op zullen zoeken, maar waarschuwt wel om goed voorbereid het ijs op te gaan.

Enkele tips van de Reddingsbrigade om veilig van het schaatsen op natuurijs te kunnen genieten:
1) Ga bij voorkeur schaatsen op veilige en goedgekeurde schaatslocaties, zoals opgespoten weilanden en goedgekeurde natuurijsbanen. Stel je vooraf op de hoogte van de lokale ijssituatie en volg de lokale aanwijzingen en informatie (gemeente/ijsvereniging etc.).
2) Ga nooit alleen schaatsen en laat het thuisfront weten waar je gaat schaatsen.
3) Let op aanwijzingen en waarschuwingen voor zwakke plekken in het ijs.
Let ook goed op wakken en bijten en wees extra alert bij kleurveranderingen in het ijs, die kunnen duiden op zwakke plekken.
4) Let goed op bij bruggen, riet, waterplanten en overhangende takken. Hier is het ijs meestal niet van de beste kwaliteit en bestaat er dus het gevaar dat je er snel doorheen zakt.
5) Neem reddingsmiddelen zoals ijsprikkers en een reddingsklos of een stuk touw mee. Hiermee kun je jezelf uit een wak trekken of anderen helpen die door het ijs zijn gezakt. Een fluitje kan ook handig zijn om in geval van nood mensen op afstand te attenderen dat je hulp nodig hebt.
6) Neem waterdicht verpakt een mobiele telefoon en een set reservekleding mee. Deze zijn in noodgevallen zeer welkom.
7) Volg een cursus ‘Hoe kom ik uit een wak?’ bij de Reddingsbrigade.
Door het ijs gezakt?
Mocht je onverhoopt toch door het ijs zakken, probeer dan rustig te blijven en breek het ijs af tot het steviger wordt. Probeer dan zijwaarts of ruggelings uit het wak te komen door je met je voeten af te zetten tegen het ijs en zo op het ijs te rollen. Heb je ijsprikkers bij je, trek je dan met behulp van de ijsprikkers op het ijs en rol van het wak weg. Ga pas staan als je zeker weet dat het ijs stevig genoeg is. Als je onder het ijs terecht komt, zoek dan naar een afwijkende (vaak zwakkere) plek in het ijs door op je rug te zwemmen en je met handen en voeten af te zetten tegen de onderkant van het ijs. Probeer met je voeten een gat te schoppen in het ijs.
Zie je dat iemand door het ijs is gezakt en niet meer uit het water kan komen, bel dan altijd het alarmnummer 1-1-2! Let op je eigen veiligheid, niemand is gebaat bij een extra slachtoffer in het water. Maak contact met het slachtoffer door hem of haar een reddingsklos, stuk touw, tak of kledingstuk toe te werpen. Loop nooit over het ijs naar het slachtoffer in een wak, maar kruip er liggend naar toe, het liefst geborgd door een touw aan de wal. Probeer het slachtoffer uit het water te trekken. Help hem of haar zo mogelijk aan droge kleding.