19

augustus

Samenwerking bij clinic lifesavingsport voor jeugd

Een clinic lifesavingsport voor de jeugd, stage-uren voor de trainersopleiding en een sportief samenzijn van drie reddingsbrigades. Het kwam op de zaterdagen 31 juli en 14 augustus allemaal bij elkaar. ,,De sport kan ook helpen bij het echte reddingswerk”, stelt opleidingscoördinator Theo Hutten, een van de organisatoren.

(Foto: DRB / RBT'98)

Twee enthousiaste cursisten van de opleiding Trainer-coach 2, Femke en Marieke, hadden al wel ervaring met opleidingszwemmen en wedstrijdzwemmen in het zwembad. Ze hadden echter nog nauwelijks kennisgemaakt met de sportonderdelen, die buiten worden gedaan. Ze hadden er filmpjes van gezien, maar wilden graag praktijkervaring opdoen samen met de ‘eigen’ kinderen waaraan ze les of training geven.

Omstandigheden
Zo ontstond het idee voor gezamenlijke clinicdagen bij de Galderse Meren, bestemd voor 7- tot en met 14-jarigen. Een groot aantal van deze kinderen zwemt al jaren voor brigadediploma’s in het zwembad, maar was nog niet echt buiten actief. Hutten: ,,Heel veel brigades blijven in het zwembad, binnen, terwijl juist buiten een goede basis gelegd kan worden voor het bewakingswerk in de toekomst door aan wedstrijdsportonderdelen te doen. Ze leren dan omstandigheden als wind, golven en stroming te lezen en ermee om te gaan. En ze leren om zich te oriënteren op waar ze zijn en om op effectieve manieren naar boeien te manoeuvreren. Door op boards te varen, komen ze erachter hoe een vaartuig zich gedraagt onder zeer wisselende en verschillende omstandigheden. Ze leren ook risico’s kennen en hun eigen mogelijkheden om te handelen in te schatten. Verder draait het om omgaan met zwemvliezen, rescuetubes en rescueboards; die worden ingezet bij onderdelen die een afspiegeling zijn van het echte reddingswerk.”

Buitendiploma
Het gebied Galderse Meren biedt lifesavers van de Dordtse Reddingsbrigade (DRB) al langere tijd mogelijkheden om te trainen. ,,De locatie leent zich er perfect voor. Het ligt centraal tussen Tilburg en Dordrecht. Daarom zijn we met 25 kinderen en acht trainers van de DRB en Reddingsbrigade Tilburg ’98 die kant op gegaan voor gezamenlijke training.” Tijdens de clinic kwamen de lifeguards van Reddingsbrigade Breda langs. ,,Zij houden daar toezicht en zagen ons bezig. Ze vonden het geweldig leuk en nodigden ons uit voor een rondleiding in hun post en een bezichtiging van hun materieel. De kinderen waren niet bij de boot weg te slaan!” Reddingsbrigade Breda kreeg de uitnodiging om deel te nemen aan toekomstige clinics. ,,We hopen nog een aantal brigades in de buurt enthousiast te krijgen. Samen bereiken we meer en kunnen we de sport en het plezier in buitenwater groter maken. Wellicht komt het er ooit zelfs van om een buitendiploma te ontwikkelen. Als men beter in de sport is, is men ook fitter en beter voorbereid voor het echte reddingswerk.”

Bron: Reddingsbrigade Nederland

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}