24

september

Reddingsbrigades zetten zich in voor bewakingstaak Swim to Fight Cancer

Giethoorn, Tilburg, Dordrecht, Stichtse Vecht, Doetinchem, Nijmegen, Apeldoorn, Eindhoven, Haarlem, Hollands Kroon. Dat waren in de afgelopen drie maanden de locaties voor de Swim to Fight Cancer 2018, een recreatief zwemevent in een stadsdecor waarbij reddingsbrigades de bewakingstaak uitvoerden.

Swim to Fight cancerVoor de Swim to Fight Cancer halen deelnemers, individuen en teams, zoveel mogelijk donaties op voor Fight cancer. Die stichting werft fondsen voor wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie via KWF Kankerbestrijding. Onder het motto ‘Doe mee en help ervoor te zorgen dat kanker in de toekomst geen dodelijke ziekte meer is’.

Swim to Fight cancerHet evenement stond deze maand op drie zondagen op het programma. 16 september in Haarlem (opbrengst € 481.492,50 / aantal deelnemers 757), Hollands Kroon (€ 79.746,56 / 138), Eindhoven (€ 75.067,69 / 140) en Apeldoorn (€ 83.895,06 / 178). Een van de plekken was Bussloo, een Gelderse recreatieplas in het midden van de Stedendriehoek, tussen Apeldoorn, Deventer en Zutphen. Daar waren drie reddingsboten actief, twee van Reddingsbrigade Apeldoorn (APD019, APD118) en een van Reddingsbrigade Deventer (DEV129). ,,Met onze vrijwilligers hielden we een oogje in het zeil”, aldus het Facebook-bericht waarop secretaris Christiaan Schaake wijst. ,,Het was een heerlijke zonnige dag om minimaal 2 kilometer te zwemmen. Het evenement verliep zonder problemen. Organisatie en vrijwilligers, bedankt!”

Swim to Fight cancerDe Swim to Fight Cancer had op 9 september plaats in Doetinchem (€ 128.739,00 / 204) en Nijmegen (€ 130.862,50 / 258). De Arnhemse Reddingsbrigade zette zich in Doetinchem in. Desiree Friebel laat weten: ,,De kinderen zwommen 500 meter, de volwassenen 1 of 2 kilometer. Het was een gezellige dag, waarbij er een mooie samenwerking was tussen kanoërs, duikers, de organisatie en de reddingsbrigade. Wij bedanken de organisatie van dit mooie evenement.” Op 2 september verzorgde Reddingsbrigade Utrecht in Stichtse Vecht (€ 418.691,41 / 552) met drie reddingsvletten – in samenwerking met Brandweer Breukelen, zes duikers en vijftien personen op een sup – waterbeveiliging op de Vecht bij Breukelen. ,,De opening werd met een indrukwekkende toespraak gedaan door de heer Witteman, die onlangs is afgetreden als burgmeester van de gemeente Stichtse Vecht, omdat hij zelf leidt aan kanker”, aldus Ernst Meijer van de pr-commissie.

Swim to Fight cancerZaterdag 1 september was de Dordtse Reddingsbrigade (DRB) voor de vierde keer actief voor de Swim to Fight Cancer in Dordrecht (€ 223.643,51 / 440). Jacqueline Reijerink bericht: ,,Dit keer is er door 42 vrijwilligers van de DRB meegewerkt. EHBO’ers (in samenwerking met plaatselijke EHBO-organisaties), vrijwilligers op een board, bemanning van de vaartuigen en twee personen op de Centrale Post. Op twee momenten heeft zich een calamiteit voorgedaan en is er een ambulance opgeroepen. Bij één calamiteit moest er reanimatie worden toegepast. De weken ervoor is ondersteuning geboden door vaartuigen van de DRB bij de trainingen die in het Wantij en in de haven plaatsvonden.” In het water was de DRB ook vertegenwoordigd met een fanatieke groep zwemmers, die de 2,5 kilometer en de 1,5 kilometer zwommen.

Arjen de Bruin van de DRB blikt eveneens terug: ,,Prachtig weer en een goede watertemperatuur zorgden ervoor dat de 2,5 kilometer zwemmen door de Dordtse havens en een stukje over de rivier vlot verliep. Een goede start van een veelbelovende dag. Dat tijdens een evenement op en rond het water de aanwezigheid van de reddingsbrigade noodzakelijk is, werd in de middag halverwege de Kids Swim duidelijk. Een van de vaders die meezwom, raakte onwel in het water aan de rand van het evenemententerrein. Vrijwel direct lag er een rescueboarder naast, die is gestart met eerste hulp. De man is met vereende kracht vanuit het water in de boot gelegd, waarbij al reanimerend snel naar het boothuis is gevaren en is overgedragen aan een MMT (Mobiel Medisch Team, red.). De man is vier dagen later in het ziekenhuis overleden. Ondanks deze flinke domper is het evenement verder gegaan en positief afgesloten. Er is een recordbedrag opgehaald voor de strijd tegen kanker. Het was schitterend om te zien dat een zwemevenement verbroedert. Waterpoloërs en wedstrijdzwemmers van de KNZB, triatleten van de NTB en lifesavers van de reddingsbrigade met passie voor water zwommen voor één doel: kanker de wereld uit! En natuurlijk voor een leven lang zwemplezier.”

Swim to Fight cancer
Op 1 september was de Swim to Fight Cancer in Giethoorn (€ 18.709,12 / 35). ,,Ook deze editie was weer een groot succes; veel zwemmers hebben samen een flink bedrag bij elkaar gezwommen!”, aldus Harm Jan Beekhuis van Team Waterhulpverlening Nijeveen. ,,Met een flink stuk over het meer en harde wind een flinke uitdaging voor de zwemmers, maar met succes. Met drie boten en vier rescueboards hebben we de deelnemers kunnen ondersteunen en kijken we terug op een geslaagde dag.”
 
Ook bij het eerste evenement in de reeks, zondag 26 augustus in de Noord-Brabantse Piushaven, werd van een succes gesproken. ,,Voor Reddingsbrigade Tilburg ’98 een leuke ervaring, omdat we pas sinds dit jaar een varende brigade zijn”, stelt voorzitter Jørgen de Cock. ,,Een op de drie mensen krijgt kanker. Het is een ziekte waarmee helaas velen van ons te maken krijgen. Onder het motto ‘Love Life, Fight Cancer’ organiseerde de stichting de Swim to Fight Cancer-editie Tilburg. Het werd een groots bruisend evenement voor iedereen. En wat een dag was dit voor ons als reddingsbrigade. Na het klaarleggen van de boten en een korte briefing konden wij aan de gang. Met twee boten op het water en vier patrouilles aan de kant waren wij er helemaal klaar voor. Het was voor ons een groot plezier om dit Tilburgse feest te mogen bewaken. Onze leden hebben zich graag ingezet en kijken moe maar voldaan terug op deze dag. Het is een erg dankbare taak om een bijdrage te mogen leveren aan een evenement met zoveel inzet en positiviteit.”
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}