30

juli

Reddingsbrigade Nederland registreert weekrecord aantal hulpverleningsacties

Reddingsbrigade Nederland registreerde 2547 hulpverleningsacties voor de periode van maandag 22 tot en met zondag 28 juli. Een recordaantal voor één week. Het oude record, 2062, betrof week 29 van 2016. Nederland kreeg te maken met een hittegolf; tropische temperaturen van gemiddeld (ruim) boven de 30 graden. Dat leidde, in combinatie met de zomervakantie, tot topdrukte op de stranden aan zee, in recreatiegebieden en bij buitenzwembaden.

Lifeguards voor de kustLifeguards in actie voor de Nederlandse kust. (Foto: RL.Photographics / RN)

Reddingsbrigade Nederland heeft een registratiesysteem voor hulpverlening. Daarin komen de cijfers van de aangesloten reddingsbrigades bijeen. Bij de in totaal 2547 geregistreerde hulpverleningen waren 2602 personen betrokken en ging het om 79 reddingen (uit een levensbedreigende situatie).

Strandwacht
Voorzitter Harm Roetert van de Groninger Reddingsbrigade, senior lifeguard én operationeel commandant bij Strandwacht Sluis (Zeeuws-Vlaanderen), spreekt over zijn verhitte strandbewakingsgebied. ,,Omtrent donderdag 25 juli heb ik echt het gevoel dat het in mijn elf jaar als lifeguard nog nooit zo druk was. We bleven met alle collega’s van melding naar melding gaan.” Donderdag 25 juli registreerde Strandwacht Sluis: 25 onwelwordingen (op enig moment 5 tegelijk), 7 oproepen voor een ambulance, 5 vermiste kinderen, 1 drenkeling en 8 personen die samen met de Belgische kustwacht uit een natuurgebied werden geëvacueerd tijdens opkomend water. ,,In één geval was er sprake van een hitteberoerte; dat was kantje boord. Samen met die drenkeling waren dat wel de ergste incidenten. Verder nog heel veel kleine EHBO-acties.”

Onderverdeling
Het weekrecord van 2547 geregistreerde hulpverleningen kent een onderverdeling naar: bader/zwemmer (88 hulpverleningen, 121 personen, 36 reddingen), dienstverlening (48, 48, 11), dier (8, 7, 0), kitesurfer (25, 26, 3), persoon aangebracht (94, 94, 0), persoon vermist (174, 174, 0), surfer (10, 14, 4), vaartuig (25, 41, 2), EHBO (2104, 1872, 23). Daarnaast wordt ‘klein EHBO’ geregistreerd; in week 30 ging het om een totaal van 1353 hulpverleningen en evenzoveel personen. Reddingsbrigade Nederland registreert het aantal verdrinkingsongevallen niet; dat doen andere organisaties, waaronder het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2018 registreerde Reddingsbrigade Nederland in totaal 7900 hulpverleningsacties.

Missie
De goed opgeleide lifeguards en lifesavers van reddingsbrigades zetten zich dagelijks vrijwillig in voor een gezamenlijke missie: meer veiligheid in, op en langs het water. Zij doen hun uiterste best om te zorgen dat er niemand verdrinkt, en iedereen veilig kan genieten van het vele water dat Nederland telt.

Bron: Reddingsbrigade Nederland

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}