De burgemeester van Amsterdam kondigde voor zondag 5 april een vaarverbod voor de grachtengordel en het wallengebied aan. Om te voorkomen dat het vanwege het mooie weer in deze coronatijd onveilig druk op het water zou worden. De Amsterdamse Reddingsbrigade werd door Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland benaderd om met vijf reddingsboten ondersteuning te bieden. Een Tinn-Silver, een Ribcraft en twee vletten werden ingezet. Reddingsbrigade Utrecht sloot aan met een RNR490.
De Amsterdamse Reddingsbrigade houdt toezicht tijdens het vaarverbod. (Foto: RN)
,,Onze taken zouden zijn: preventief toezicht, informatievoorziening, ogen en oren zijn voor de collega-hulpdiensten”, bericht voorzitter Walter Weg. ,,Mooie taken, waarmee de Amsterdamse Reddingsbrigade kon laten zien een volwaardige crisispartner te zijn.”
Afgesloten
,,Het was een rare gewaarwording; rondvaren op lege grachten. De grachtengordel was, voor zover mogelijk, fysiek afgesloten. Boten mochten er niet in, maar ook niet uit. De Amsterdamse Reddingsbrigade heeft mensen op boten, kanoërs en suppers, die richting de grachten gingen, aangesproken met de vraag of ze op de hoogte waren van het vaarverbod en of ze wisten dat ze het gebied niet in of uit konden. Mensen namen ons advies goed ter harte. En men ging zonder problemen terug naar huis of ze vervolgden hun weg over water waarop wel mocht worden gevaren. Handhaving en politie waren ook ruimschoots aanwezig om overtreders van het vaarverbod en overtreders van het verbod op meer dan drie personen aan boord te handhaven. De samenwerking en communicatie tussen de diverse diensten was goed. Voor de Amsterdamse Reddingsbrigade was dit de eerste keer dat zij echt via C2000 aan de collega-hulpdiensten gekoppeld werden.”
Drenkeling
Eén van de vrijwillige lifeguards van de Amsterdamse Reddingsbrigade geeft aan: ,,Iedereen heeft zich, zover wij dat konden beoordelen, netjes aan de voorschriften gehouden. Ik ben trots op Amsterdam en op onze reddingsbrigade. Wij hadden het district Wallen onder onze hoede en hebben naderhand – op mijn verzoek als geboren Amsterdammer – een ‘rondje Oude Wester’ gedaan. Gelukkig kon dit, want het viel in onze zone. Wat wij niet hadden kunnen bedenken met deze stilte, gebeurde toch: een drenkeling. Het gebeurde op de Keizersgracht, zo onder ons neus. De beste man wilde wat vragen, met de fiets aan de hand. Hij verloor zijn evenwicht en daar ging ‘ie… ‘head first’, de koude gracht in. We hebben hem direct aan boord genomen en op de kant gezet, zonder verwondingen. Hij fietste weer snel richting huis. Ik heb de dag als een zeer mooie ervaren, met een fijne samenwerking tussen de eenheden van de veiligheidsregio.”