11

maart

Projectteam zoekt locaties voor ‘Veilig in zee met MDT’

De Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) en Reddingsbrigade Nederland werken samen met lokale organisaties bij de uitvoering van het landelijke project ‘Veilig in zee met MDT’, bestemd voor maatschappelijke diensttijd (MDT). Het projectteam is op zoek naar meer locaties. Onder het motto: samen maken we jongeren van 14 tot 27 jaar enthousiast om zich vrijwillig in te zetten in een zwembad, bij een zwemvereniging, bij een zwemschool of bij een reddingsbrigade.

Iedere jongere die voor maatschappelijke diensttijd via ‘Veilig in zee met MDT‘ kiest, haalt eerst een EHBO-diploma (als hij of zij hier nog niet in bezit van is). Daarop volgt praktijkervaring opdoen in een zwembad, bij een zwemvereniging, bij een zwemschool of bij een reddingsbrigade.

Trainingen en opleidingen
De ontwikkelbehoefte van jongeren staat centraal. Zij krijgen trainingen en opleidingen gratis aangeboden, zoals Zwemmend Redden voor Zwembaden, Lifeguard Beach en/of Lifeguard Open Water. Welke van die trainingen en opleidingen een deelnemer volgt, wordt in overleg met de MDT-locatie bepaald. Tijdens hun MDT-traject zetten de jongeren zich, gemiddeld 80 uur, vrijwillig in en krijgen zo de kans om hun talenten te ontdekken. Ze kunnen bijvoorbeeld assisteren bij het toezicht houden in het zwembad, bij zwemlessen en/of bij activiteiten voor kinderen, maar ook lifeguards ondersteunen (op het strand aan de kust of bij binnenwater).

Wat bied je als MDT-locatie?
Zwembadorganisaties, zwemverenigingen, zwemscholen en reddingsbrigades worden opgeroepen zich aan te melden om ook MDT-locatie te worden. Zij kunnen in het kader van ‘Veilig in zee met MDT’ jongeren een stap laten zetten naar een toekomst in de zwembranche. Wat kun je als zwembadorganisatie, zwemvereniging, zwemschool of reddingsbrigade MDT-jongeren bieden? Onder begeleiding kunnen ze praktijkervaring opdoen en meedraaien als:

assistent-toezichthouder assistent-zwemlesgever assistent-activiteitenbegeleider assistent-lifeguard

Geïnteresseerd? Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact op met het projectteam van ‘Veilig in zee met MDT’.

Bron: Reddingsbrigade Nederland

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}