24

augustus

Pilot met digitale informatieborden bij Westlandse strandopgangen

Bij twee Westlandse strandopgangen kan het passanten niet zijn ontgaan; grote LED-borden met relevante informatie voor iedere badgast. Op de locaties Strandweg (Ter Heijde) en Vlugtenburg (’s-Gravenzande) wordt hiermee een pilot gedraaid. ”De attentiewaarde zou wel eens veel groter kunnen zijn en daarmee het bereik van het strandpubliek”, stelt Roel Batelaan, voorzitter van de Monsterse Reddingsbrigade namens Reddingsbrigade Nederland.

Roel Batelaan bij het LED-bord bij strandopgang Strandweg in Ter Heijde. (Foto: HSV)

De LED-borden van 2.00 bij 3.50 meter kunnen veel tonen. Batelaan: ”Onder andere de betekenis van de waarschuwingsvlaggen, de werking van een mui en de tijdstippen van hoog- en laagwater. Het grote voordeel ten opzichte van de huidige informatieborden is dat de LED-borden dynamisch zijn. Er kan actuele informatie op worden getoond, met bewegende beelden én in meerdere talen.”

Het Strand Veilig
Deze pilot met LED-borden duurt een maand en krijgt in de toekomst mogelijk een vervolg. ”Reddingsbrigade Nederland voert in samenwerking met de Nationale Raad Zwemveiligheid het project Het Strand Veilig uit. Een van de projectlijnen gaat over verbeterde publiekscommunicatie. Al jaren is er kritiek op het woud aan borden met statische informatie bij de strandopgangen. Het leidt tot gebrekkige kennis van strandveiligheid bij strandbezoekers.”

Maatschappelijke betrokkenheid
Om hierin verbetering aan te brengen, werd contact gezocht met Vidiled. ”Een Brabants familiebedrijf dat gespecialiseerd is in digitale informatieborden. Vanuit maatschappelijke betrokkenheid heeft Vidiled haar medewerking verleend aan plaatsing van deze LED-borden voor de pilotperiode. Op lokaal niveau is er samenwerking met de KNRM in Ter Heijde en de reddingsbrigades in ’s-Gravenzande en Monster, in afstemming met de gemeente Westland.”

Evaluatie
Om de publiekservaringen goed te kunnen meten, wordt op meerdere momenten een korte publieksenquête gehouden. Dit gebeurt op verschillende dagen, op diverse tijden en tevens met variabele weertypen. Bij reeds gehouden enquêtes ontvingen de projectmedewerkers enthousiaste reacties en opbouwende kritiek voor hoe de LED-borden nog beter zouden kunnen functioneren.

Bron: Reddingsbrigade Nederland

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}