24

oktober

Overhandiging traditionele jubileumboei aan 50-jarige Reddingsbrigade Naarden

Reddingsbrigade Naarden vierde zaterdag 13 en dinsdag 16 oktober het 50-jarig bestaan. Deze gelegenheden werden extra feestelijk beleefd, omdat het tot enkele jaren geleden onzeker was of de mijlpaal van 2018 zou worden gehaald. Koen Breedveld, algemeen directeur van Reddingsbrigade Nederland, overhandigde de traditionele jubileumboei aan het bestuur.

RB Naarden 50 jaar
Reddingsbrigade Naarden is opgericht naar aanleiding van een verdrinkingsongeval in het Naardermeer. In eerste instantie werd Reddingsbrigade Nardic opgericht als onderdeel van het jongerenwerk onder die naam. Maar per 1 september 1968 was de oprichting als zelfstandige vereniging een feit. Inmiddels is sprake van een rijke historie en (nog steeds) een belangrijke rol in de Naardense samenleving.
 
Receptie
Senior leden, oud-leden, samenwerkingspartners en genodigden kwamen op 13 oktober bijeen voor de jubileumreceptie. Daar werd stilgestaan bij de historie van Reddingsbrigade Naarden, de noodzakelijke ontwikkelingen en het heden. De doelstelling bleef hetzelfde, de invulling ook. Alleen de omgeving waarin geopereerd wordt, is de laatste jaren aanzienlijk veranderd. Veranderende regelgeving en wetgeving zorgen voor strengere (veiligheids)eisen. Ook zijn opleidingen zwaarder geworden. De Reddingsbrigade opereert met moderne en geavanceerde apparatuur, en vaart met grotere en snellere reddingsboten dan vroeger. Bestuurder Vincent Stoit stelde, dat daar een prijskaartje aan hangt. Hij gaf aan, dat de laatste jaren niet makkelijk zijn geweest voor Reddingsbrigade Naarden en dat het halen van het jubileum niet vanzelfsprekend was. Door het wegvallen van de subsidie in 2014 moest anders naar zaken worden gekeken, moest flink worden bezuinigd en moesten toekomstplannen worden gemaakt om het voortbestaan te bewerkstelligen.
 
Professionalisering
In 2018 staat Reddingsbrigade Naarden te boek als een kleine actieve vereniging, met circa 140 leden. Bruisend en ondernemend, met veel potentie voor de toekomst. Dankzij de recente ontwikkelingen zijn nu 15 lifeguards beschikbaar voor de reddingsboten, waarvan een groot aantal nog in opleiding is. Daarnaast zijn er 4 instructeurs zwemmend redden en 3 nieuwe instructeurs in opleiding. Verder levert Reddingsbrigade Naarden de komende jaren 3 examinatoren aan het rayon. De ontwikkelingen zijn mede mogelijk gemaakt door bijdragen van donateurs en maatschappelijk betrokken organisaties als Rabobank Gooi en Vechtstreek en de Lakeland Foundation. Voorzitter Rients Anne Slotema sprak daarvoor dank uit. Hierdoor konden nieuwe lifeguards worden opgeleid en nieuwe materialen worden aangeschaft, waarmee een sterke impuls werd gegeven aan verdere professionalisering. ,,We vergeten ook niet de inzet van de leden en het bestuur”, aldus Stoit. ,,Wij mogen trots zijn op het bereiken van deze mijlpaal en zeer zeker ook op de manier waarop wij die gezamenlijk hebben gedaan.”
 
Beschermheer
Burgemeester Han ter Heegde van de gemeente Gooise Meren roemde de inzet van Reddingsbrigade Naarden, zowel op de randmeren bij hulpverleningen als bij evenementenbewaking. Hij is er trots op beschermheer van Reddingsbrigade Naarden te zijn. In 1968 kwamen er, landelijk gezien, nog meer dan 300 mensen om het leven door verdrinking. Inmiddels is dat aantal aanzienlijk teruggedrongen, tot circa 80 personen per jaar. ,,Dat is nog te veel, waardoor de inzet van reddingsbrigades noodzakelijk blijft. De reddingsbrigade is niet meer weg te denken uit de Naardense gemeenschap sinds de oprichting, 50 jaar geleden. Hoeveel kinderen hebben er niet leren zwemmend redden? En hoeveel keren zijn de reddingsboten niet uitgevaren om mensen te redden? Ik ben onder de indruk van de inzet van de instructeurs en de lifeguards. Het mooie is dat professionaliteit er hand in hand gaat met het feit dat het een vereniging is met vrijwilligers die de reddingsbrigade draaiend houden, belangeloos en zonder enige vorm van onkostenvergoeding.”
 
Zemveiligheid
Breedveld gaf aan ‘bijzonder trots’ te zijn op een reddingsbrigade als deze. ,,Reddingsbrigade Naarden is ondernemend, veerkrachtig en beschikt over doorzettingsvermogen. Zit het even tegen dan wordt er een oplossing gevonden om weer verder te kunnen gaan. Ik hoop dan ook van harte, dat Reddingsbrigade Naarden er in de toekomst in slaagt om weer ’24/7′ inzetbaar te zijn. Want er is nog veel werk te doen voor de reddingsbrigades. De zwemveiligheid gaat achteruit; mensen zien het water en het strand als een attractiepark en verliezen de gevaren van het water uit het oog. Het is daarom juist belangrijk dat vrijwilligers van de reddingsbrigade zich blijven inzetten, zodat mensen veilig kunnen genieten van het water in de warme zomers. Ik wens de reddingsbrigade succes bij het realiseren van haar forse ambitie om in de komende jaren de beste reddingsbrigade in de regio te worden mét ’24/7′ inzetbaarheid.”
 
Zwemavond
Het 50-jarig bestaan werd op 16 oktober samen met de jeugdleden gevierd in zwembad De Lunet. Voor hen was een speciale zwemavond georganiseerd. De locatie, inclusief het bijbehorende restaurant, werden hiervoor versierd met slingers, een ballonnenboog en ballonnen. Binnen gingen de deelnemers fanatiek de uitdaging van een sport- en spel/zwemparcours aan. Nadat iedereen de eindstreep gehaald had, was het tijd voor patat, een snack en limonade.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}