24

juli

Ouddorpse Reddingsbrigade steunt programma ‘Zeezwemmen voor kids’

Joeri van Wallenburg is activiteiteninstructeur bij surfschool Natural High in Ouddorp. Hij is opgeleid tot lifeguard beach en brengt dagelijks vele uren door op het strand en in de zee. Het valt hem op dat het risicobewustzijn bij strandbezoekers afneemt en mensen minder goed weten hoe je op een veilige manier van het water kunt genieten. Reden voor deze doorpakker om in beweging te komen en het programma ‘Zeezwemmen voor kids’ te ontwikkelen, in samenwerking met de Ouddorpse Reddingsbrigade.

Zeezwemmen voor kidsVan Wallenburg, zelf een geoefend wedstrijdzwemmer, heeft een enorme passie voor zwemmen in zee. ,,Reizen heeft mij veel geboden, zo ook alert gemaakt op de zee in al haar vormen. Mijn advies: word vaardig in zeezwemmen. Dat is een investering in jezelf, die het meer dan waard maakt!’’ Zijn drive is om de benodigde kennis en vaardigheden op anderen over te brengen. Hiervoor werkt hij intensief samen met de Ouddorpse Reddingsbrigade. ,,Gezamenlijk kan het bewustzijn ten aanzien van veilig recreëren langs de kust nog beter worden geactiveerd.’’

Programma
,,Toen ik mijn werkgever Natural High over mijn ideeën vertelde, was de reactie meteen enthousiast’’, aldus Van Wallenburg. ,,Ze stelden mij in de gelegenheid om dit programma te ontwikkelen. Ik heb me hiervoor ruim georiënteerd en afstemming gezocht met partners als Reddingsbrigade Nederland en de Ouddorpse Reddingsbrigade.’’ Het resulteerde in een aantrekkelijk programma. ,,In een traject van vier weken werken wij de persoonlijke favoriete slag van de kinderen technisch verder uit. We leren de deelnemers daarnaast om zich zelfstandig te redden uit realistische situaties. Zo wordt dus gewerkt aan de zwemvaardigheden én aan een vertrouwd gevoel voor veilig zwemmen in open water. Deze zomer leiden we kinderen tussen 6,5 en 13 jaar op met als doel een zeezwemdiploma. Acht lessen, twee per week, op dinsdag en vrijdag. Iedere lesdag heeft een ander thema.’’ De onderwerpen die aan bod komen zijn: ‘Techniek van zwemslagen’, ‘Veilige kustrecreatie’, ‘Onderwateroriëntatie’, ‘Uithoudingsvermogen’, ‘Zelfstandig drijvend platform beklimmen en weer veilig te water gaan’, ‘Ontsnappen uit stroming’, ‘Gedesoriënteerd presteren’ en ‘Spelen met de branding’.

Verwachting
Dit is het eerste seizoen dat Van Wallenburg het programma ‘Zeezwemmen voor kids’ verzorgt. ,,In juni is onze website, www.natural-high.nl/zeezwemmen, live gegaan en zijn we gestart met promoten. Het is natuurlijk nieuw. Mensen kijken vaak eerst even de kat uit de boom. Maar tot nu toe mogen we niet klagen over de belangstelling. Wij verwachten genoeg animo om naast het traject acht weken lang op woensdag zeezwemclinics aan te bieden.’’ Ouders kunnen hun zoons en dochters die belangstelling hebben, inschrijven op de website waarna met hen persoonlijk contact wordt opgenomen en onderhouden.
 
Joeri van Wallenburg is voor meer informatie bereikbaar via joeri@natural-high.nl.

Bron: Reddingsbrigade Nederland

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}