17

december

Ouddorpse Reddingsbrigade helpt aangespoelde haai

Op een strand van de gemeente Goeree-Overflakkee spoelde zaterdag 12 december een nog levende blauwe haai aan. Een bezorgde strandgangster nam contact op met Centrale Reddingspost ‘t Flaauwe Werk van de Ouddorpse Reddingsbrigade aldaar. Die verzocht Stichting ReddingsTeam Zeedieren om ter plaatse te komen. Het mansgrote dier werd gevangen en naar Diergaarde Blijdorp in Rotterdam vervoerd.

Lifeguards van de Ouddorpse Reddingsbrigade waren bezig met een EHBO-herhalingsles, toen rond het middaguur een verontruste vrouw opbelde en over de ontdekking vertelde. Deze periode van het jaar gebruiken de goed opgeleide brigadevrijwilligers om hun kennis op pijl te houden en hun vaardigheden verder te ontwikkelen. Zij gaven direct respons op de melding. Er werd uitgerukt met een jeep.

Dolfijnenbak
Ter plaatse werd duidelijk dat een omstander driemaal geprobeerd had de haai terug naar zee te leiden. Het dier zwom echter na elke poging weer terug naar het strand. Daarop werd contact gezocht met de Ouddorpse Reddingsbrigade. Kort nadat de lifeguards gearriveerd waren, kwam ReddingsTeam Zeedieren aan. Besloten werd de haai in een zwin, het water tussen twee zandbanken, vast te houden. Daarmee werd tijd gewonnen. Inmiddels was een dolfijnenbak voor het transport onderweg.

Zuurstoffles
Omdat de haai in levensgevaar verkeerde, verzocht ReddingsTeam Zeedieren aan de Ouddorpse Reddingsbrigade medische lucht te verschaffen. Een zuurstoffles die voor oefening in gebruik was, werd meegegeven. Door het toedienen van zuurstof tijdens het vervoer naar Diergaarde Blijdorp is de overlevingskans vergroot. De gezamenlijke operatie pakte zelfs zo goed uit dat de haai na observatie en behandeling dezelfde dag nog kon worden uitgezet in zee.

Gerelateerd:
15 december 2020 – Redding Blauwe haai is unicum
[Stichting ReddingsTeam Zeedieren]

Bron: Reddingsbrigade Nederland

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}