15

mei

Ouddorpse Reddingsbrigade gastheer nationale uitreiking Blauwe Vlag

De nationale uitreiking van de Blauwe Vlag en de QualityCoast Awards 2019 had plaats op Goeree-Overflakkee. Reddingsbrigade Nederland is vertegenwoordigd in de jury die daaraan is verbonden. Namens het Landelijk Bureau was in dat verband Bernard Korte, hoofd Beleid en Operationele Zaken, donderdag 9 mei present.

Uitreiking Blauwe Vlag
Tekst en uitleg bij de Ouddorpse Reddingsbrigade ter gelegenheid van de nationale uitreiking van de Blauwe Vlag. (Foto’s: RN / Marcel Jagersma)

De organisatie stelt in een toelichting over de Blauwe Vlag: ‘een exclusief eco-label dat wordt uitgereikt aan meer dan 3.500 stranden en jachthavens in ruim 30 landen in Europa, Zuid-Afrika, Marokko, Nieuw-Zeeland, Canada en het Caribische gebied’. De Blauwe Vlag wordt verder omschreven als: ‘een internationale milieuonderscheiding, die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die aan de campagne deelnemen en aangetoond hebben schoon en veilig te zijn’. Deze stranden en jachthavens moeten hiervoor aan criteria voldoen.

Erkenning
,,Het doel van het Blauwe Vlag Programma is om overheden, ondernemers en recreanten blijvend te betrekken bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu”, aldus de organisatie. ,,Het mogen voeren van een Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen die de strandgemeente of jachthavenbeheerder op dit gebied heeft geleverd. Voor de toerist is de Blauwe Vlag internationaal het herkennings- en kwaliteitssymbool voor schone stranden met goede waterkwaliteit en veilige en schone jachthavens.” Onder de noemer kwaliteitskeurmerken ontvingen vijf Nederlandse kustgemeenten in Ouddorp een QualityCoast Award, na een beoordeling als groene en duurzame bestemming: Ameland, Goeree-Overflakkee, Katwijk, Veere, Westvoorne. De Bauwe Vlag werd toegekend aan 181 stranden en jachthavens in Nederland.

Excursie
Het middagprogramma omvatte voor een aantal bezoekers een excursie bij de Ouddorpse Reddingsbrigade (ORB). Wethouders, ambtenaren en strandexploitanten kregen op de strandpost een presentatie aangeboden. Daarbij spraken ORB-bestuurslid Rick van Buuren en Marcel Jagersma, aanspreekpunt voor Redddingsbrigade Nederland bij het deelproject Zwemveiligheid Open Water van NL Zwemveilig (coördinatie Nationale Raad Zwemveiligheid) en projectleider van ‘Reddingsbrigade: een ervaring voor het leven!’, de pilot voor maatschappelijke diensttijd (MDT). Zij spraken over respectievelijk het werk van de ORB in het algemeen en een MDT-traject in het bijzonder; gekoppeld aan een unieke samenwerking tussen Reddingsbrigade Nederland, de ORB, surfschool Natural High en CIOS Goes (onderdeel van Scalda) voor de regio Zeeland / Zuid-Hollandse Eilanden. Voor laatstgenoemd onderdeel waren daarom tevens Egon Geeratz (projectleider profiel Watersport CIOS Goes) en Martijn Läkamp (manager surfschool Natural High) present. Zij deelden hun ervaringen. Na afloop van deze setting was er ruim de gelegenheid voor uitleg over de strandpost en het materieel van de ORB. De excursie werd afgesloten met een reddingsdemonstratie.

Bron: Reddingsbrigade Nederland

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}