23

juli

Oproep tot gezamenlijke actie door stijgend aantal verdrinkingen

Reddingsbrigade Nederland is bezorgd over het stijgende aantal verdrinkingen. Vandaag maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend, dat het aantal verdrinkingen vorig jaar fors hoger lag dan het jaar ervoor: 107 in 2020 tegen 76 in 2019. Ook in 2015 en 2016 werd een stijging geregistreerd, zij het niet zoveel als in 2020. Vorig jaar lag het aantal verdrinkingen op een vergelijkbaar niveau met het piekjaar 2018.

Hulpdiensten bijeen in respons op een ongeval. (Foto: RN)

,,Als dit de voorbode is van wat warmere zomers ons in de toekomst gaan brengen dan is dat alle reden tot zorg”, stelt Koen Breedveld, directeur van Reddingsbrigade Nederland, naar aanleiding van het CBS-bericht over de verdrinkingscijfers. ,,In 2020 zagen we grote groepen burgers naar zee, meer of rivier trekken. Ook mensen die niet veel ervaring hebben met zwemmen in open water, die misschien niet regelmatig zwemmen of die niet hun hele Zwem-ABC hebben afgerond. Of die uit gebieden komen waar er minder aandacht is voor zwemveiligheid.”

Veiligheid
,,Zwemmen is hartstikke leuk en goed, om allerlei redenen. Maar houd wel de veiligheid in de gaten. Altijd en overal. Een ongeluk zit echt in een klein hoekje. Aan die boodschap moeten we blijven werken. Daar zijn de lopende programma’s, het Nationaal Plan Zwemveiligheid en het prject Het Strand Veilig, ook op gericht.”

logo WDPD NL

World Drowning Prevention Day
,,25 juli, dit jaar een zondag, is door de VN uitgeroepen tot World Drowning Prevention Day. De cijfers van het CBS maken duidelijk dat we er nog niet zijn. Nog steeds verdrinken er mensen onnodig. De VN roepen ons op om na te denken hoe we eraan kunnen bijdragen dat het veilig blijft in, op en langs het water. Rijk, maar met name ook lokale overheden, private ondernemers en uiteraard burgers zelf hebben daar een rol in. Alleen samen kunnen we zorgen dat er niemand verdrinkt. Daar werken we aan, samen met de Nationale Raad Zwemveiligheid en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.”

Bron: Reddingsbrigade Nederland

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}