28

mei

Officiële opening op vaartuig Reddingsbrigade Nederland

Reddingsbrigade Nederland heeft zich sterk gepresenteerd op de drukbezochte Landelijke Veiligheidsdag in Almere Centrum. De officiële openingshandeling werd zaterdag 26 mei verricht door onder anderen minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Franc Weerwind, burgemeester van Almere. Zij gaven op de Esplanade, staand in een varende eenheid van Reddingsbrigade Nederland, het startsein voor de spectaculaire openingsdemonstratie.

,,Veiligheid is een fundament van onze samenleving.” Dat stelde de minister in zijn openingstoespraak. Vlak daarvoor was hij door Reddingsbrigade Nederland naar het hoofdpodium vervoerd. ,,Iedereen moet veilig kunnen zijn. Ik ben er trots op dat in Nederland zulke geweldige beroepsorganisaties en vele vrijwilligers daaraan bijdragen.”

Samenwerking
Grapperhaus onderstreepte het belang van samenwerking, in veiligheidsregio’s en tussen hulpdiensten. Koen Breedveld, directeur van Reddingsbrigade Nederland, stelde: ,,Als Reddingsbrigade Nederland zijn wij blij met hoe de minister aandacht besteedt aan veiligheid. Hij laat ons goed voelen hoe belangrijk samenwerking is. Nederland moet zo veilig mogelijk zijn. Daarin speelt de Reddingsbrigade een grote rol. Bijvoorbeeld op het gebied van opleidingen, maar zeker ook in het kader van de Nationale Reddingsvloot.”

Nationale Reddingsvloot
In de stand van Reddingsbrigade Nederland was er speciale aandacht voor de Nationale Reddingsvloot. Reddingsbrigade Nederland, 22 veiligheidsregio’s (met een overstromingsprofiel) en het Instituut Fysieke Veiligheid werken samen aan een slagvaardige Nationale Reddingsvloot. Die wordt als ‘first respons’ ingezet bij grote watercalamiteiten en overstromingen in Nederland.

Informatie
Het publiek deed al vroeg in groten getale het zonovergoten evenement aan. Bij de stand van Reddingsbrigade Nederland kregen bezoekers
ook informatie over de vormen van opleiding, waterhulpverlening, rampenbestrijding en de sport lifesaving. Tegelijk was reddingsmateriaal te bekijken. Specialisten op het gebied van preventie gaven tips en adviezen, bijvoorbeeld over veilig genieten in en om het water en de onlangs gelanceerde 06-polsbandjescampagne. Kinderen konden aan de slag met een kleurplaat, klosgooien en een springkussen.

Voer- en vaartuigen van Reddingsbrigade Nederland stonden op de kade opgesteld. Op het water voeren reddingsboten van de Esplanade naar Veiligheidsmuseum PIT. Reddingsbrigade Nederland is bezig met technologische vernieuwing en gaf in dat kader demonstraties met een ‘vaardrone’.
 
De gezamenlijke openingsdemonstratie kende een zinderend, nagespeeld scenario. Een drugsboot ontplofte en twee boeven leken te ontvluchten. Het publiek kreeg vervolgens een goede indruk van waarmee Reddingsbrigade Nederland en andere hulpdiensten te maken krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}