Met ingang van 1 december geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder de landelijke verplichting om in publieke binnenruimtes, waaronder zwembaden, een mondkapje te dragen. De Rijksoverheid heeft donderdag 3 december nuanceringen op de bepalingen geformuleerd, onder andere voor trainers en instructeurs.
Les voor lifesavers in Zwembad AquaRijn in Alphen aan den Rijn. (Foto: Sander Zeilstra)
De mondkapjesplicht heeft consequenties voor de wijze waarop reddingsbrigades (zwem)lessen, trainingen en instructies kunnen geven; ook daarbij geldt deze verplichting. Als een zwembad door een reddingsbrigade is afgehuurd, wordt die accommodatie nog steeds als publieke binnenruimte aangemerkt.
Bepalingen
De bepalingen voor iedereen van 13 jaar en ouder:
Bij binnenkomst in het zwembad is het dragen van een mondkapje verplicht. Van de kleedruimte naar het zwembassin (het betreden van de natte ruimte) geldt de mondkapjesplicht niet voor zwemmers. Van de kleedkamer naar het zwembassin (het betreden van de natte ruimte) geldt de mondkapjesplicht wel voor niet-zwemmers, waaronder ouders en begeleiders. Voor al het zwembadpersoneel, trainers, coaches, instructeurs en andere sportbegeleiders is het dragen van een mondkapje verplicht, tenzij actief wordt meegesport (ook op de kant) of (zwem)les, training dan wel instructie wordt gegeven en een mondkapje dit te veel belemmert. Toezichthouders dienen altijd een mondkapje te dragen. Uitgezonderd zijn zwemonderwijzers (in het water en op de kant) tijdens de zwemles. Onder zwemles valt alleen het elementair zwemmen (Zwem-ABC). Lessen in de recreatieve opleidingslijn en de professionele opleidingslijn van Reddingsbrigade Nederland vallen niet onder deze uitzondering. Voorafgaand aan, tussendoor en na afloop van de zwemles geldt de mondkapjesplicht wel voor zwemonderwijzers. Uitgezonderd zijn mensen die vanwege hun beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. Het kan zowel om zichtbare als onzichtbare beperkingen of ziektes gaan. Zie: Rijksoverheid.nl, Vilans.nl en de uitzonderingskaart.
De Rijksoverheid stelt: ‘Een spatscherm (‘face shield’) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje.’
In het zwembad geldt bovendien de veilige afstandsnorm van 1,5 meter. Maar niet: tussen kinderen tot en met 12 jaar en andere personen; en tussen kinderen tot en met 17 jaar onderling.
Water-vrij.nl omvat een pagina met antwoorden op veelgestelde vragen rondom de zwembaden tijdens de coronacrisis in Nederland. Er is ook een pagina voor organisaties, waarop het ‘Protocol Verantwoord Zwemmen’, de ‘Richtlijn veilig zwemmen in coronatijd’ en het maatregelenoverzicht staan. Voor meer informatie is contact op te nemen met het Landelijk Bureau van Reddingsbrigade Nederland via info@reddingsbrigade.nl.
Gerelateerd:
3 december 2020 – Verplichting mondkapjes per 1 december [NRZ]
1 december 2020 –Â Mondkapjesplicht vanaf nu ook geldig in zwembaden
26 november 2020 – Verplichting mondkapjes per 1 december [NRZ]