13

juli

NRZ belicht IJmuider Reddingsbrigade als licentiehouder Zwem-ABC

De Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) gaat voor de rubriek De Licentiehouder aan het woord in gesprek met houders van de Licentie Nationale Zwemdiploma’s. Centraal staan de kwaliteit van zwemlessen, de meerwaarde van de licentie en het zwemlesaanbod. Ditmaal in de schijnwerpers: de IJmuider Reddingsbrigade.

Zwemles bij de IJmuider Reddingsbrigade. (Foto: IJRB)

De IJmuider Reddingsbrigade (IJRB) is al zes jaar in het bezit van de Licentie Nationale Zwemdiploma’s. Tijdens de zwemlessen staan veiligheid, kwaliteit en plezier hoog in het vaandel. Maar wat de IJRB vooral onderscheidt van andere zwemlesaanbieders: de grote betrokkenheid en inzet van vrijwilligers; en de persoonlijke aandacht voor kind en ouders.

Interviews
Voor de rubriek De Licentiehouder aan het woord nam de NRZ interviews af met Tim van der Kroef (32) en Kim de Vlieger (28). Beiden zijn opgegroeid met de vereniging en actief binnen het bestuur van de IJRB. Zij vertellen over het reilen en zeilen van de zwemlessen voor het Zwem-ABC binnen de IJRB.

Kwaliteitskeurmerk
Tim: ”Met het aanvragen van de Licentie Nationale Zwemdiploma’s hebben we alles wat we al deden op papier gezet. De licentie is voor ons een kwaliteitskeurmerk dat laat zien waar wij als vereniging voor staan: zwemveiligheid en het kunnen ‘overleven’ in het water. Het sluit goed aan bij onze lesmethodes en spreekt aan bij onze doelgroep.” De IJRB draagt de Licentie Nationale Zwemdiploma’s uit via haar website, nieuwsberichten en een informatieve zwemfolder. Daarnaast ligt de kracht van de vereniging vooral in het persoonlijke contact. ”Door het contact en de tevredenheid van ouders krijgen we veel aanmeldingen via mond-tot-mondreclame. Op dit moment is er een wachtlijst voor de zwemlessen.”

IJRB - scholing

Instructeurs
De IJRB telt bijna 400 leden waarvan 40 zich inzetten als instructeur of begeleider in het zwembad. Instructeur Kim: ”Om zwemles te mogen geven moet een vrijwilliger eerst een instructeursopleiding volgen. Nieuwe instructeurs beginnen met een interne opleiding van één jaar. Ze lopen mee met ervaren instructeurs en ervaren zo of het lesgeven echt iets voor ze is. Na dit jaar starten ze met de Reddingsbrigade Nederland-instructeursopleiding niveau 2 of 3.” De IJRB organiseert zelf bijscholingsavonden, waarop verschillende onderwerpen worden behandeld. Deze worden gegeven door zowel eigen ervaren instructeurs/praktijkbegeleiders als externe experts. De onderwerpen lopen uiteen van zwemslagen leren tot eerste hulp en van ontruimingsoefeningen tot gedragsproblemen.

Bovenstaand nieuwsbericht is met toestemming van de NRZ gebaseerd op het uitgebreide artikel Bij IJmuider Reddingsbrigade staat persoonlijk contact voorop op de website van de NRZ. Het artikel is ook in z’n geheel gepubliceerd op de website van de IJRB met als kop Interview: Wat betekent de Licentie Zwem-ABC voor de IJRB?.

> Kijk hier voor meer informatie over het halen van Nationale Zwemdiploma’s bij een reddingsbrigade.
> Kijk hier voor een overzicht van reddingsbrigades met de licentie voor het Zwem-ABC.

Bron: Reddingsbrigade Nederland

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}