Badgasten in Den Haag en Scheveningen kunnen zich weer een stukje veiliger voelen. De Haagse Vrijwillige ReddingsBrigade (HVRB) kreeg de beschikking over vijf nieuwe waterscooters. Deze werden recent door Reddingsbrigade Nederland geleverd, in opdracht van Veiligheidsregio Haaglanden (VRH). Rob Schouten, voorzitter van de HVRB-werkgroep Varend materieel, nam zaterdag 29 mei de sleutels in ontvangst.
John Kardol, Rob Schouten en Kees Buis ter gelegenheid van de officiële overdracht van de waterscooters. (Foto: Titia Fleers)
De gemeente Den Haag gaf de veiligheidsregio de opdracht om te zorgen voor veiligheid aan de stranden in Den Haag en Scheveningen. VRH werkt daarin nauw samen met de HVRB. In juli en augustus zijn vooral de lifeguards van de reddingsbrigade actief. In het voor- en naseizoen, en op momenten dat er geen vrijwillige HVRB-lifeguards beschikbaar zijn, waken betaalde lifeguards van VRH over de strandveiligheid. De eindverantwoordelijkheid ligt bij VRH, die ook zorgdraagt voor de toerusting van de lifeguards met voer- en vaartuigen.
Redmiddel
,,Dit is onze tweede serie RWC’s, die de eerste lichting moet gaan vervangen”, bericht Arco van Kleef, HVRB-bestuurslid Communicatie en ICT, over de bij Reddingsbrigade Nederland bestelde ‘rescue watercrafts’.  ,,De RWC is misschien wel ons belangrijkste redmiddel. Ze zijn snel en wendbaar, en met goed getrainde piloten kunnen we met deze vaartuigen veel betekenen voor de veiligheid bij het Haagse strand. Daarom is ook een uitgebreid traject voorafgegaan aan de aanschaf en ingebruikname.” De HVRB-lifeguards, die beschikken over het internationaal erkende lifeguarddiploma verbonden aan de International Life Saving Federation (ILS), kunnen voor de toezichttaak ook vier boten, vier strandjeeps, twee all-terrain vehicles (ATV’s) en een tractor inzetten.
COVID 19-pandemie
Deze waterscooters kwamen er niet zomaar. Kees Buis, coördinator Zakelijke Dienstverlening bij Reddingsbrigade Nederland: ,,De markt voor waterscooters sloeg in 2020 op tilt; iedereen wilde zo’n ding. Maar fabrieken kwamen door de COVID 19-pandemie stil te liggen. De schappen raakten in hoog tempo leeg bij BRP, wereldwijd dé leverancier van waterscooters. Wij vonden het niet acceptabel dat dit zou betekenen dat een belangrijke partij als VRH verstoken zou blijven van nieuw materiaal. We hebben echt alles op alles gezet en onze hoogste contacten gebruikt om toch te kunnen leveren. Reddingsbrigade Nederland is er super trots op dat het is gelukt! Den Haag beschikt over 11 kilometer aan prachtige stranden. Het blijft altijd opletten. Zeker nu mensen vanuit alle windhoeken komen om te recreëren, op het strand én in zee. Onze waterscooters gaan de lifeguards van VRH en de HVRB helpen om nóg beter toezicht te houden. Dat betekent: mensen waarschuwen en waar nodig redden. Daar doen we het voor!”