31

augustus

Nieuwe lifeguards bij brigades na examens

De brigadewereld is nieuwe (senior) lifeguards rijker. De Van Dixhoornbrigade in Middelburg faciliteerde zaterdag 21 augustus de examens voor Stichting Strandexploitatie Veere (SSV). Reddingsbrigade Heemskerk en Reddingsbrigade Wijk aan Zee deden gezamenlijk hetzelfde voor eigen leden en leden van de collega-brigades van Lelystad, Emmeloord en Texel.

De geslaagden bij Stichting Strandexploitatie Veere. (Foto: Leo Wolterman – Van Dixhoornbrigade)

Raymond van der Lit van Reddingsbrigade Lelystad is blij met zijn vers gediplomeerde lifeguards beach. ,,Leden van ons en van Reddingsbrigade Noptunus in Emmeloord zijn afgereisd naar Wijk aan Zee, waar ze een dag theorieles kregen. Vervolgens mochten ze een week bij Reddingsbrigade Heemskerk helpen en trainen op de reddingspost.”

Examen
De vrijdag voor het examen is er nog een opfrisdag geweest voor de kandidaten. Op zaterdag mochten ze laten zien wat ze waard zijn. Vijf leden slaagden voor Lifeguard Beach, daarnaast mag één persoon zijn diploma in ontvangst nemen als hij het bijbehorende EHBO-diploma heeft gehaald.” Verder slaagden vier kandidaten van de Texelse Reddingsbrigade, drie van Reddingsbrigade Heemskerk en één van Reddingsbrigade Wijk aan Zee.

Maatschappelijke diensttijd
De Flevolandse leden haalden het diploma via een weekopleidingstraject in maatschappelijke diensttijd (MDT), laat Van der Lit weten. ,,Alle geslaagden zijn van plan om in de zomer strandposten te bemannen. Zelf hebben wij nog geen post. We zijn wel met de gemeente aan het bekijken of we in de toekomst er een kunnen openen. Het zou een ‘openwaterpost’ zijn. Onze mensen moeten dan Lifeguard Open Water erbij halen, een kleine extra stap. Dit is onze eerste ploeg die dit diploma heeft behaald. We hopen zo nog meer leden op te laten leiden.”

Van Dixhoornbrigade
In Zeeland zijn de examens bekender. Leo Wolterman van de Van Dixhoornbrigade nam dit jaar veertien kandidaten voor Lifeguard Beach en vier voor Senior Lifeguard onder zijn hoede. Hij bericht: ,,Wij leiden deze leden op voor Stichting Strandexploitatie Veere, die als bijzonder lid van Reddingsbrigade Nederland toezicht houdt op de stranden van Walcheren; van Vlissingen tot Vrouwenpolder. Daarnaast krijgen de lifeguards extra taken als het schoonhouden van de stranden.” De Van Dixhoornbrigade is al bijna tien jaar partner van SSV voor wat betreft het opleiden van (senior) lifeguards ,,Sinds onze posten Dishoek en Zoutelande door hen overgenomen zijn. Kandidaten, afkomstig uit het hele land, worden door SSV bij de brigade aangemeld. Ze worden lid en vervolgens zorgt de brigade voor de hele opleiding en het examen. De opleiding wordt gegeven door vrijwilligers van de brigade. Dit jaar deden in juni twaalf kandidaten examen voor Lifeguard Beach; feitelijk de groep die vorig jaar door corona geen examen kon doen. Afgelopen zaterdag deden er dus nog eens veertien examen. Ze slaagden allemaal!”

Bron: Reddingsbrigade Nederland

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}