26

augustus

Nieuwe lifeguards bij brigades na examenrondes

De brigadewereld is 24 nieuwe (senior) lifeguards rijker. De Van Dixhoornbrigade in Middelburg faciliteerde zaterdag 24 augustus de examens voor Stichting Strandexploitatie Veere (SSV), Reddingsbrigade Heemskerk en Reddingsbrigade Wijk aan Zee deden gezamenlijk hetzelfde voor collega-brigades Lelystad en Emmeloord.

Foto: De geslaagden bij Stichting Strandexploitatie Veere. (Foto: Leo Wolterman – Van Dixhoornbrigade)

Raymond van der Lit van Reddingsbrigade Lelystad is blij met zijn vers gediplomeerde lifeguards beach. Hij vertelt: ,,Leden van ons en leden van Reddingsbrigade Noptunus in Emmeloord zijn afgereisd naar Wijk aan Zee, waar ze een dag theorieles kregen. Vervolgens mochten ze een week lang naar Reddingsbrigade Heemskerk om daar te helpen en te trainen bij de reddingspost. De vrijdag voor het examen is er nog een opfrisdag geweest voor de kandidaten. Op zaterdag mochten ze laten zien wat ze waard zijn. Vijf leden slaagden voor Lifeguard Beach, daarnaast mag één persoon zijn diploma in ontvangst nemen als hij het bijbehorende EHBO-diploma heeft gehaald.”

Maatschappelijke diensttijd
Een aantal leden haalde het diploma in een traject voor maatschappelijke diensttijd (MDT), laat Van der Lit weten. ,,Alle geslaagden zijn van plan om in de zomer strandposten te gaan bemannen. Zelf hebben we geen post. We zijn met de gemeente aan het kijken of we in de toekomst een post kunnen openen, maar dat zou dan een ‘openwaterpost’ zijn. Dan moeten onze mensen Lifeguard Open Water er nog bij halen, een kleine extra stap. Dit is onze eerste ploeg die deze diploma’s heeft behaald. We hopen nog meer leden op te laten leiden.”

Van Dixhoornbrigade
In Zeeland zijn de examens iets minder nieuw. Leo Wolterman van de Van Dixhoornbrigade nam dit jaar veertien kandidaten voor Lifeguard Beach en vier voor Senior Lifeguard onder zijn hoede. Hij bericht: ,,Wij leiden deze leden op voor Stichting Strandexploitatie Veere, die als bijzonder lid van Reddingsbrigade Nederland toezicht houdt op de stranden van Walcheren; van Vlissingen tot Vrouwenpolder. Daarnaast krijgen de lifeguards extra taken als het schoonhouden van de stranden.”

Opleiden
De Van Dixhoornbrigade is al bijna tien jaar partner van SSV voor wat betreft het opleiden van (senior) lifeguards ,,Sinds onze posten Dishoek en Zoutelande door hen overgenomen zijn. Kandidaten, afkomstig uit het hele land, worden door SSV bij de brigade aangemeld. Ze worden lid en vervolgens zorgt de brigade voor de hele opleiding en het examen. De opleiding wordt gegeven door vrijwilligers van de brigade. Dit jaar deden in juni twaalf kandidaten examen voor Lifeguard Beach. Dit was feitelijk de groep die vorig jaar door corona geen examen kon doen. Afgelopen zaterdag deden er dus nog eens veertien examen. Ze slaagden allemaal!”

Bron: Reddingsbrigade Nederland

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}