25

januari

Next Generation Lifeguards nieuwe naam MDT-project

Next Generation Lifeguards. Onder die nieuwe naam is een doorstart gemaakt met Veilig in zee met MDT, het succesvolle project voor maatschappelijke diensttijd (MDT) van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) en Reddingsbrigade Nederland. Dit partnerproject, waarbij jongeren worden opgeleid en zich voor de zwembranche inzetten, is verlengd tot 1 december 2023.

Logo Next Generation Lifeguards (u)

Veilig in zee met MDT liep twee jaar. Aanvankelijk beperkten coronamaatregelen, zoals afstand in acht nemen en sluiting van de zwembaden, de mogelijkheden van het project. Met de versoepeling werd duidelijk, dat veel jongeren belangstelling hebben om te leren reanimeren, een EHBO-diploma te halen, een korte opleiding te volgen en aan de slag te gaan in een zwembad, bij een zwemvereniging of bij een reddingsbrigade.

Zwemveiligheid
Subsidieverstrekker ZonMw besloot in december de aanvullende subsidieaanvraag te honoreren, waardoor de NRZ en Reddingsbrigade Nederland voor een verlenging konden gaan. Via Next Generation Lifeguards leveren jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 27 jaar direct een bijdrage aan de zwemveiligheid. Zij kunnen nu kiezen uit opleidingen op meer niveaus en workshops die samen met betrokken organisaties voor hen op maat worden gemaakt. In 2023 haken meer brigades, zwemverenigingen en zwembaden dan voorheen bij dit MDT-project aan. Zij verwelkomen MDT-jongeren voor bijvoorbeeld een weekopleiding Lifeguard Beach of Lifeguard Open Water, een korte opleiding tot assistent-toezichthouder of een ander kort opleidingstraject.

Nieuwe projectnaam
De projectnaam Veilig in zee met MDT bleek te weinig aan te sluiten bij het aanbod en dekte de mogelijke praktijkomgevingen voor de deelnemende jongeren niet. Bovendien is de afkorting MDT nog onvoldoende ingeburgerd. Om tot een nieuwe projectnaam te komen, is niet over één nacht ijs gegaan. Een jongerenpanel van de HAN University of Applied Sciences en jongeren van verschillende MDT-locaties maakten een keuze uit voorzetten. Daarbij waren ‘stoer’, ‘eigentijds’ en ‘aansprekend’ uitgangspunten. Next Generation Lifeguards kwam hierbij als sterkste optie naar voren.

Meer informatie voor organisaties over aansluiting bij ‘Next Generation Lifeguards’ staat op de website. Er kan ook contact worden opgenomen met een van de projectleiders, Francien van der Aar (Regio West), Saskia Gudde (Regio’s Midden en Zuid) of Brigitte Muller (Regio Noord-Oost).

Bron: Reddingsbrigade Nederland

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}