De nationale teams voor senioren en junioren zijn met frisse moed voor de nabije toekomst teruggekeerd van de Europese Kampioenschappen Lifesaving in het Italiaanse Riccione. In de periode van 17 september tot en met 1 oktober stonden daar naast hun wedstrijden ook de titelstrijd voor masters en het interclubtoernooi (open en jeugd) op het programma.
Podiumplaatsen op het EK Lifesaving 2019 voor leden van het Nationaal Team Lifesaving Senioren. (Foto’s: RN)
Met twee zilveren medailles, één bronzen plak en drie vierde plaatsen is volgens bondscoach Fedor Hes de missie van het Nationaal Team Lifesaving Senioren (NTLS) geslaagd. ,,Het creëren van een cultuur waarin presteren centraal staat, was afgelopen jaar het doel van de nationale seniorenploeg. Het behalen en strijden om medailles was de basis voor de selectie-eisen voor dit EK.”
Prestatieniveau
Hes nam ditmaal zes topsporters mee: Ela Hutten, Janneke Ras, Kitty Schiphorst Preuper, Robert Hendriks, Roelof Stoetzer en Barry Hazenoot. Hutten veroverde zilver op de 100 meter manikin tow with fins. Hendriks scoorde zilver op het onderdeel beach flags en brons op de beach sprint. Schiphorst Preuper en Barry Hazenoot werden vierde, beiden op de ski race. ,,Een eerste stap om weer aansluiting te vinden met de Europese top is hier mede gezet”, oordeelde de bondscoach. ,,Gezien het steeds verder toenemende prestatieniveau en de professionalisering van andere landen zullen we hard moeten werken voor de volgende stap.”
Voorbereiding
Hendriks, die in de achterliggende jaren een indrukwekkend palmares opbouwde, is inmiddels beland in de tweede mastersgroep (35+). Hij beschouwde zijn deelname aan het EK voor masters als finale voorbereiding op zijn races als NTLS-lid. ,,De medailles zijn leuk, maar de wedstrijden voor Nederland het belangrijkst. Dit jaar had ik niet de meest ideale voorbereiding. Door blessures kon ik niet de trainingen doen die ik normaal zou doen. Daarom was het NK Ocean al een grote persoonlijke test en het EK voor masters nog meer. Ik werd bovendien licht ziek in Riccione, voordat de wedstrijden begonnen. Fantastisch als er dan toch een bronzen medaille uitkomt, na een hele goede race, waarbij de top drie dicht bij elkaar lag.”
Voorafgaand aan de series op het onderdeel beach flags werd duidelijk dat Hendriks in de sprintfinale een enkelbandscheur had opgelopen. ,,Met wat oplapwerk van de fysiotherapeut, een rol tape en pijnstillers, kon het toch geprobeerd worden. De series kwam ik makkelijk door, en daarna was het de dood of de gladiolen voor de titelverdediging. Uiteindelijk bleef ik in de finale over met de grote favoriet en WK-medaillewinnaar, een oud-teamgenoot tijdens het trainen in Australië. Dan is het fantastisch om zilver te halen achter zo’n wereldtopper en zo dicht bij goud te zitten. Zeker gezien het voorseizoen en de directe voorbereiding.”
Het Nationaal Team Lifesaving Junioren bij het EK Lifesaving 2019. (Foto: RN)
Junioren
Het Nationaal Team Lifesaving Junioren (NTLJ) was in tegenstelling tot het NTLS voltallig. Bondscoach Ruud Bex selecteerde, in samenspraak met teammanager Erik Willems en assistent-bondstrainer Wendy Hazenoot: Fleur Beckers, Abigail den Boef, Renske Dalhuisen, Anne Dickens, Danique Klomp, Dyonne Klomp, Bas van den Akker, Guido Brink, Rob van Grieken, Iwan Hobus, Seth van Hoften en Robin Kuiphof. Zij reikten niet tot het podium, wel tot twee vierde plaatsen: Dickens op de 100 meter manikin tow with fins en de surf race. Willems geeft aan: ,,De juniorencoaches kijken terug op een mooi toernooi met prima resultaten op individueel niveau.” Voor hem en Hazenoot was dit het laatste grote evenement in deze functies.
Aansluiting
Chef de mission Jolanda van Dalen houdt ‘gemengde gevoelens’ aan het EK over. ,,De afstand met de Europese top is groot. Dat was duidelijk zichtbaar bij ons juniorenteam. Weliswaar zijn er pr’s neergezet en finaleplaatsen gehaald, waarmee de individuele sporter laat zien dat hij of zij een goede voorbereiding heeft gekend én op het moment dat het erom gaat ook die prestatie kan neerzetten. Dat we dit kunnen, is heel mooi om te zien. De andere kant is dat we nog een behoorlijk lange weg te gaan hebben om aansluiting te krijgen bij de top.”
,,Binnen Nederland zijn we een weg ingeslagen die vooral in de breedte van onze sport moet leiden tot een grotere en betere top over een termijn van tien jaar. De kleine selectie bij de senioren heeft voor een deel al aangetoond dat we daar met de echte toppers meekunnen. Dit geeft het vertrouwen dat we komend jaar een volledig team kunnen neerzetten in de open categorie, waarbij het hoofddoel is kwalificatie voor de World Games 2021 in Birmingham, Alabama. Ik heb Nederlandse atleten gezien die veel hebben geleerd, een ervaring rijker zijn en hopelijk de boost hebben gekregen om de trainingsarbeid te verrichten die nodig is om de top te halen. Ik dank de staf voor hun geweldige inzet en enthousiasme.”