1

oktober

Nationaal Team Lifesaving Senioren scoort vijf podiumplaatsen op EK

Nederland is als zevende geëindigd in het landenklassement van het Europees Kampioenschap Lifesaving voor Nationale Teams. Mede dankzij vijf podiumplaatsen, een gedeelde vijfde positie in een A-finale, sterke klasseringen in B-finales en prima prestaties op teamonderdelen. Het totaalevenement, waarbij ook masters in actie kwamen en een interclub-programma werd afgewerkt, vond van 16 tot en met 23 september plaats in België.

EK-momenten in Brugge en Blankenberge. (Foto's: Herman Senden en SHe Fotografie)

De pool-onderdelen werden gehouden in het sportbad van LAGO Brugge Olympia. Jack Meerten en Rob van Grieken van het Nationaal Team Lifesaving Senioren (NTLS) verrasten daar met goud op de Line Throw. Roelof Stoetzer veroverde brons op de 100 meter Lifesaver. De ocean-onderdelen volgden in Blankenberge. Robert Hendriks was er grootverdiener. Hij pakte samen met Tom Balsen Versteeg, Jack Meerten en Roelof Stoetzer goud op de Beach Sprint Relay en zilver op zowel de Beach Sprint als Beach Flags.

Bijzondere prestaties
‘’Het EK in België was een serieuze krachtmeting voor onze topsporters’’, stelt algeheel coördinator Jolanda van Dalen. ‘’Een EK waar, voor het eerst na de coronaperiode, weer het aantal van negentien deelnemende landen werd bereikt. Hoe mooi is het dan om twee keer het hoogste podium te betreden en uit volle borst het Wilhelmus te zingen. Dit zijn echt bijzondere prestaties, waar we erg trots op mogen zijn. We hebben een jong team met veel potentie en naderen weer de top 5 van Europa. Teamspirit, enthousiasme, wilskracht en veel, heel veel trainen zijn nodig richting het WK, dat in 2024 in Australië wordt gehouden.’’

EK voor Masters
De Nederlandse masters waren met 31 podiumplaatsen (9 gouden, 11 zilveren, 11 bronzen) op de pool-onderdelen en 28 podiumplaatsen (5 gouden, 13 zilveren, 10 bronzen) op de ocean-onderdelen zeer succesvol op het EK. Goud was er in Brugge bijvoorbeeld voor Claudine Roemen van Reddingsbrigade Echt, die op de 100 meter Manikin Tow with Fins (categorie 45-49) haar eigen wereldrecord verbrak. Een van de medailleverzamelaars in Blankenberge was Robert Hendriks, die namens de Dordtse Reddingsbrigade goud haalde op zowel de Beach Sprint (categorie 35-39) als Beach Flags (categorie 35-39).

EK voor Interclub
Het interclub-programma leverde zes podiumplaatsen op, alle op ocean-onderdelen. Iwan Hobus scoorde namens Reddingsbrigade Heythuysen drie gouden medeailles (Board Race, Oceanman, Surf Race). De mannen van Reddingsbrigade Oss grepen goud op de Beach Run Relay, de mannen van de Goudse Reddingsbrigade behaalden zilver op de Board Rescue, Seth van Hoften (RB Heythuysen) kreeg zilver omgehangen na de Oceanman.

Bron: Reddingsbrigade Nederland

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}