17

september

Nationaal Team Junioren tevreden over Europese Jeugdkampioenschappen

,,Een succesvol toernooi met mooie individuele en teamprestaties.” Dat is de gezamenlijke conclusie van de begeleidingsstaf van het Nationaal Team Lifesaving Junioren, dat zondag 16 september terugkeerde in Nederland na deelname aan de Europese Jeugdkampioenschappen (EJK) in Ierland. Met in de bagage een gouden en zeven bronzen medailles (op basis van drie derde plaatsen).

EJK - collageDe staf- en selectieleden vertrokken maandag 10 september vanaf Koninklijke Luchthaven Schiphol. Het jaarlijks terugkerend evenement, onder auspiciën van de International Life Saving Federation of Europe (ILSE), had als wedstrijdlocaties Limerick (pool events) en Kilkee (ocean en beach events). Respectievelijk de hoofdstad van het gelijknamige graafschap in de provincie Munster en een kleine kustplaats in County Clare langs de Wild Atlantic Way. Daar werd van dinsdag 11 tot en met zaterdag 15 september gestreden.
Medailles
Op de eerste dag van de EJK was er al succes voor de Nederlandse delegatie. Myrthe Bakker (Dordtse Reddingsbrigade) veroverde in Limerick brons op het individuele onderdeel 100 meter manikin tow with fins. Onofficieel werd nog een derde podiumplaats behaald. Marijn in ’t Veld (Dordtse Reddingsbrigade) en Guido Brink (Dordtse Reddingsbrigade / Reddingsbrigade Vlissingen) presteerden sterk op het teamonderdeel line throw. Er kleefde echter een beroepszaak aan, waarvan de uitslag pas een etmaal later bekend zou worden. Woensdag 12 september kwam de bevestiging van deze toppositie en kregen ook zij een medaille omgehangen. De Nederlandse afvaardiging kon later die dag weer juichen, toen Bakker goud veroverde op het onderdeel 50 meter manikin carry.
In ‘t Veld en Brink slaagden er met Rick Bongers (Reddingsbrigade Aoreven Heythuysen) en Christopher van Giesen (Dordtse Reddingsbrigade) in een volgende derde plek te scoren. Zij verdienden in Kilkee hun medailles op het teamonderdeel beach relay. Een domper was de kwetsuur die Bakker opliep, doordat zij tijdens het rennen ongelukkig in een gat stapte. In het ziekenhuis luidde de diagnose dat het niet ging om een breuk, maar om een zwaargekneusde teen. Het betekende wel een eind aan haar EJK-avontuur.
Succesvol

Chef de mission Jolanda van Dalen: ,,Dit was een toernooi waarop ik tevreden en met trots kan terugkijken. Met deze relatief jonge ploeg zijn mooie resultaten behaald; pr’s, drie keer brons én eenmaal goud! Bovendien de zevende plek in het totaalklassement. Voor de meeste sporters een eerste stap op weg naar de top. Ik dank de staf voor hun uitmuntende inzet.” Bondscoach Ruud Bex, teammanager Erik Willems en assistent-bondstrainer Wendy Hazenoot spreken in een gezamenlijke terugblik van ‘een succesvol toernooi met mooie individuele en teamprestaties’. ,,Met een aantal blessures is als team geweldig omgegaan. De vrijgekomen onderdelen zijn succesvol opgevuld. Als begeleiding zijn wij blij met de zevende plaats in het landenklassement.” Teamcaptains Céline Brink en Bongers zeggen over de selectie van 2018: ,,Een jong en geïnspireerd team, dat door goed samenwerken boven verwachting heeft gepresteerd, zowel individueel als in teamverband. Er zijn mooie plekken behaald, waarop we allemaal heel trots kunnen zijn.”

Een introductie van de leden van het Nationaal Team Lifesaving Junioren staat hier. Alle informatie over het EJK, inclusief de volledige uitslagen, staat op de website van de organisatie. Meer informatie over de lifesavingsport staat op www.rednedlifesavingsport.nl.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}