1

december

Mondkapjesplicht vanaf nu ook geldig in zwembaden

Vanaf vandaag, dinsdag 1 december, geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder de landelijke verplichting om in publieke binnenruimtes, waaronder zwembaden, een mondkapje te dragen. Dit heeft consequenties voor de wijze waarop reddingsbrigades lessen, trainingen en instructies kunnen geven; ook daarvoor geldt deze verplichting. Als een zwembad door een reddingsbrigade is afgehuurd, wordt die accommodatie nog steeds als publieke binnenruimte aangemerkt.

De bepalingen voor iedereen van 13 jaar en ouder:

Bij binnenkomst in het zwembad is het dragen van een mondkapje verplicht. Van de kleedruimte naar het zwembassin (het betreden van de natte ruimte) geldt de mondkapjesplicht niet voor zwemmers. Van de kleedkamer naar het zwembassin (het betreden van de natte ruimte) is het dragen van een mondkapje wel verplicht voor ouders en begeleiders (niet-zwemmers). Voor al het zwembadpersoneel, trainers, coaches en andere sportbegeleiders is het dragen van een mondkapje verplicht, tenzij actief wordt meegesport (ook op de kant); dan geldt de mondkapjesplicht niet. Uitgezonderd zijn zwemonderwijzers (in het water en op de kant) tijdens de zwemles. Onder zwemles valt alleen het elementair zwemmen (Zwem-ABC). Lessen in de recreatieve opleidingslijn en de professionele opleidingslijn van Reddingsbrigade Nederland vallen niet onder deze uitzondering. Voorafgaand aan en na afloop van de zwemles is het dragen van een mondkapje verplicht voor zwemonderwijzers.

De Rijksoverheid stelt: ‘Een spatscherm (‘face shield’) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje.’

In het zwembad geldt bovendien de veilige afstandsnorm van 1,5 meter. Maar niet: tussen kinderen tot en met 12 jaar en andere personen; en tussen kinderen tot en met 17 jaar onderling.

Water-vrij.nl omvat een pagina met antwoorden op veelgestelde vragen rondom de zwembaden tijdens de coronacrisis in Nederland. Er is ook een pagina voor organisaties, waarop het ‘Protocol Verantwoord Zwemmen’, de ‘Richtlijn veilig zwemmen in coronatijd’ en het maatregelenoverzicht staan. Voor meer informatie is contact op te nemen met het Landelijk Bureau van Reddingsbrigade Nederland via info@reddingsbrigade.nl.

Gerelateerd:
26 november 2020 – Verplichting mondkapjes per 1 december [NRZ]

Bron: Reddingsbrigade Nederland

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}