25

mei

Minister Van Weel prijst kracht Reddingsbrigade

Welke rol kan de Reddingsbrigade spelen in de weerbaarheid van Nederland? Deze vraag stond zaterdag 24 mei centraal ter gelegenheid van de Algemene Vergadering (AV) van Reddingsbrigade Nederland in ‘s-Gravenzande. David van Weel, minister van Justitie en Veiligheid, gaf In het plenaire voorprogramma een inspirerende toespraak, waarbij hij vertelde over ingrijpende ontwikkelingen.

Minister Van Weel bij de AV-locatie van Reddingsbrigade Nederland. (Foto’s: Thierry Schut)

Nederland heeft te maken met een toenemend aantal risico’s die de potentie hebben om de samenleving zwaar te beïnvloeden. De Trendanalyse Nationale Veiligheid 2024 benoemt vier domeinen van transitie: klimaat, technologische ontwikkelingen, geopolitiek en economie. Om dreigingen het hoofd te bieden door ons weerbaar te maken tegen maatschappij-ontwrichtende rampen, crises en zelfs een militair conflict, is de inzet van heel Nederland nodig.

AV - minister Van Weel 3

Veiligheid vraagt voorbereiding
Van Weel prees in zijn toespraak direct de lokale bestuurders en brigadevrijwilligers die naar Zwembad en Multifunctioneel Centrum Maesemunde waren gekomen: ”Jullie staan allemaal paraat om mensen in nood te helpen. Dankzij die instelling weten jullie allerlei ellende te voorkomen. In deze onrustige tijd is dat extra welkom. Daarom hebben we het er vandaag over, welke rol de reddingsbrigades de komende tijd kunnen spelen. Als het om de veiligheid van onze omgeving gaat, kunnen we veel doen, met elkaar. Als we ons maar voorbereiden. Als we maar weten wat we aan elkaar hebben. En als we maar paraat staan. Het is de mentaliteit die je bij elke reddingsbrigade in dit land aantreft. Van het Westland tot de Waddeneilanden, van Zaanstad tot Zierikzee, van Tiel tot Tegelen. Hoeveel ze ook van elkaar verschillen, de wil om klaar te staan voor anderen in nood is overal hetzelfde. Dat is goud waard.”

AV - minister Van Weel 4

Krachtsinspanning en vertrouwen
”De geopolitieke verhoudingen veranderen in hoog tempo”, stelde de minister. ”Ook Nederland heeft te maken met een toenemende hybride en militaire dreiging. Ontstaat er een conflict, dan raakt dat ons dagelijks leven direct. Daar zijn we nu nog niet klaar voor, maar we leveren een enorme krachtsinspanning om dat zo snel mogelijk wél te zijn. De Reddingsbrigade is hiervoor een lichtend voorbeeld. Jullie hebben materieel, zoals auto’s, boten en communicatieapparatuur. Jullie zijn al onderdeel van de Nationale Reddingsvloot onder regie van de veiligheidsregio’s. Jullie staan midden in de lokale gemeenschap. Jullie weten waar hulp het hardste nodig is. En vooral hebben jullie een sterke wil om een stap naar voren te zetten als het misgaat. Ik heb dan ook veel vertrouwen in jullie. Zo doordacht en zo voorbereid moeten wij nu ook zijn. Zodat onze samenleving en onze economie kunnen blijven draaien in tijden van crises. Weerbaarheid is een zaak van ons allemaal.”

AV - minister Van Weel 5

Samen voor een weerbare toekomst
Hierop volgde een spreekbeurt van Martijn van Straten, information manager Urban Search and Rescue (USAR), algemeen commandant van de Nationale Reddingsvloot (NRV) en lid van Reddingsbrigade Callantsoog ‘Paal 13’. Daarna werd in een dialoogsessie onder leiding van Leendert de Lange, bestuursvoorzitter van Reddingsbrigade Nederland, verkend welke rol de Reddingsbrigade daadwerkelijk kan spelen in het grotere plaatje van weerbaarheid. In het oog houdend dat er flinke lokale en regionale verschillen zijn ten aanzien van zowel reddingsbrigades als behoeften vanuit de gemeenschap. Naast de minister waren de panelleden Bouke Arends (burgemeester Westland), Esther Lieben (directeur Veiligheidsregio Haaglanden / VRH) en Luc Dietz (directeur Landelijk Operationeel Coördinatie Centrum – LOCC, algemeen commandant NRV, lid Reddingsbrigade Utrecht). Onder de noemer Samen voor een weerbare toekomst werd gesteld dat bewustzijn en verkenning van de mogelijkheden slechts de eerste stappen richting afspraken over concrete invulling zijn. De komende tijd leggen reddingsbrigades in het hele land contact met gemeenten en veiligheidsregio’s om te verkennen hoe zij met hun kennis, materieel, materiaal en vrijwilligers kunnen bijdragen aan een weerbaar Nederland.

Bron: Reddingsbrigade Nederland

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}