13

juli

Meer mogelijkheden in zee voor The Orcas

Niet alleen in Nederland zijn er weer meer mogelijkheden voor de reddingsbrigades, ook op andere locaties binnen het Koninkrijk leggen de momenteel geldende coronamaatregelen minder beperkingen op. Mimi Bieze, instructeur Zwemmend Redden van Swimming Team The Orcas Aruba, bericht: ,,Nu ook hier heel wat versoepelingen zijn doorgevoerd, hebben bestuur en coaches besloten om de training in zee weer op te starten. In het zwembad is het nog wat lastiger door diverse maatregelen. En ook financieel.”

Instructie Zwemmend Redden bij The Orcas Aruba. (Foto: TOA)

De bijzondere ontwikkelingen in 2020 hebben impact gehad. ,,Normaal gesproken wordt vijf dagen per week training gegeven, waarvan op één avond ook de instructie Zwemmend Redden. Vanwege de coronacrisis hebben we toch wat leden verloren. Sommigen zijn naar Nederland gegaan en er zijn ouders die de contributie niet meer kunnen betalen, hoewel het bestuur daar heel coulant mee is en wil helpen. Al met al is dan het opbrengen van de badhuur lastig en wil men in ieder geval in de zomervakantie nog even doorgaan met training in zee, op maandag en donderdag.”

Overbrugging
Mimi Bieze ging wel een keer per week door met de instructie Zwemmend Redden. ,,Tot donderdag 2 juli zonder direct contact, dus géén vervoers- en bevrijdingsgrepen. Maar nu kan ik die instructie weer volledig geven. Het ziet er vreemd uit, want het is de instructie voor zeg maar binnenwater, terwijl die in zee gegeven wordt. Het is dus puur overbrugging tot we de training weer in het zwembad doen. Mijn man Ron en ik zijn beiden opgeleid als instructeur binnenwater, vandaar ook de reddingsklos en zwemmen met een stokje. En het reddingstuigje, dat volgens mij niet meer overal gebruikt wordt. Puur omdat ze dat leuk vinden om te doen en je toch de techniek van het inhalen van een touw kunt trainen.”

Aanwijzingen
,,We trainen in een voor zwemmers afgescheiden gedeelte achter een hotel. Nu is het zo dat er geen privéstranden op Aruba zijn, dus konden we rustig uitzoeken waar. Gezocht is naar een wat ondieper gedeelte, waar wij als coaches / instructeurs mee in het water kunnen gaan om zo directer onze aanwijzingen te geven. Wel hebben we een eigen lijn met boei erbij, zodat we een baan van 25 meter kunnen afzetten.”

Onder de huidige omstandigheden geven zowel hoofdcoach en secretaris Carla van Eerden als Mimi Bieze instructie. Normaliter verzorgt laatstgenoemde de instructie Zwemmend Redden in het zwembad, alleen of met Ron Bieze. ,,Maar nu is het geïntegreerd in de totale training, en Carla wilde graag helpen met het klosgooien. Dus het is en blijft een fijne samenwerking met degenen de de wedstrijdtraining geven. Het is echt een vriendenclub!”

Meer informatie over The Orcas Aruba staat op de website van Community Guide Aruba en op de Facebook-pagina van dit ‘swimming team’.

Bron: Reddingsbrigade Nederland

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}