5

november

Jonge brigadeleden tonen vaardigheden bij NK Pool Events voor aspiranten C-D-E

Bijna 160 jonge beoefenaars van de lifesavingsport streden om nationale titels tijdens de Nederlandse Kampioenschappen Pool Events voor aspiranten C, D en E. Die werden zondag 3 november gehouden, voor de zesde keer in het Groenhovenbad te Gouda. De organisatie verwelkomde leden van elf Nederlandse reddingsbrigades. Met hen kwamen in actie deelnemers uit Sint-Truiden in de Belgische provincie Limburg en Haltern am See in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

NK Pool Events C-D-E 2019
Actie op het NK Pool Events C-D-E 2019. (Foto’s: Sandra Schep / GRB)

Het NK Pool Events C-D-E stond open voor individuele leden van reddingsbrigades, die op alle onderdelen mochten inschrijven. ,,Voor sommige zwemmers betekende het heel vroeg opstaan en ver reizen, maar allemaal waren ze op tijd aanwezig voor de opening”, bericht projectleider Wim van Grieken, lid van de Goudse Reddingsbrigade (GRB), die opnieuw kon rekenen op een team van GRB-vrijwilligers. De openingshandeling werd verricht door wethouder Michiel Bunnik, portefeuillehouder Sport, in samenwerking met Lauri Vonk, de Goudse kinderwethouder voor sportzaken. ,,Leuke bijkomstigheid: Lauri is lid van de GRB en geeft daar ook al les, Michiel is oud-lid van de club.” Vervolgens barstte de titelstrijd los. ,,Hierbij werd al snel duidelijk dat de jeugd goed getraind heeft voor deze wedstrijden. We zagen snelle tijden op het scorebord verschijnen. Er is zelfs een Nederlands record gezwommen.”

Onderdelen
Voor de aspiranten C (geboortejaren 2005 tot en met 2007) stonden zes onderdelen op het programma: 100 meter hinderniszwemmen, 100 meter ringduiken met zwemvliezen, 50 meter reddingswisselslag, 50 meter ringduiken, 50 meter lifesaver, 100 meter super lifesaver. Voor de aspiranten D (geboortejaren 2008 tot en met 2010) vijf: 50 meter hinderniszwemmen, 50 meter ringduiken met zwemvliezen, 50 meter reddingswisselslag, 50 meter ringduiken, 50 meter lifesaver. En ook voor de aspiranten E (geboortejaren 2011 en 2012) vijf: 50 meter hinderniszwemmen, 50 meter ringvervoeren met zwemvliezen, 50 meter vrij slag met zwemvliezen, 50 meter ringvervoeren, 50 meter lifesaver. Per onderdeel werd een klassement opgemaakt. De eerste drie deelnemers daarvan kregen een medaille. ,,Tegen een uur of vier werd het eindsignaal geblazen door het officialteam, dat weer onmisbaar was voor het goede verloop van de wedstrijden. De laatste medailles konden worden uitgereikt aan de nieuwe kampioenen.” Per klassement werd de nationale titel toegekend aan de eerste sporter met de Nederlandse nationaliteit. ,,Wat opvalt is dat het niet meer alleen de grote wedstrijdclubs zijn – Dordrecht, Echt, Heythuysen, Gouda – die medailles binnenhalen. Ook een club als Rosmalen timmert inmiddels flink aan de weg.”

Vaardigheden
Organisator Wim van Grieken heeft dit NK ervaren ‘als een groeiend sportevenement, waarbij de jongste zwemmers van clubs uit binnen- en buitenland hun vaardigheden tonen op het gebeid van de lifesavingsport’. ,,Deze vaardigheden, die zij al op jonge leeftijd aangeleerd krijgen, nemen ze mee voor de rest van hun leven. Het zijn nu al zeer bekwame zwemmers, waarvan clubs in de nabije toekomst veel plezier kunnen hebben. Velen zullen door deze sport aan hun club verbonden blijven en toetreden tot het kader. Daar ligt gelijk het belang van dit soort wedstrijden. Natuurlijk is het sportief en gaat het erom zo hoog mogelijk te eindigen, maar daarnaast creëert het een gevoel van saamhorigheid en clubgevoel. In mijn visie zijn de clubs waarbij het wedstrijdzwemmen een belangrijke plek inneemt in de breedte beter vertegenwoordigd door het aantal vrijwilligers. Door de sport zijn er meer ouders bij betrokken en meer ouders zelf aan het sporten gegaan; zie het groeiend aantal masters. Ook zijn ze beter in staat om financiering te regelen om de sport voor de club zo professioneel mogelijk te kunnen beoefenen.”

De verrichtingen op het NK Pool Events C-D-E 2019 en de prijsuitreikingen werden niet alleen gadegeslagen door meegereisde familieleden vanaf de overvolle publiekstribune. Het hele evenement werd live uitgezonden op Facebook-pagina Lifesaving Live; 1300 bezoekers bekeken via dat social-mediakanaal de prestaties van de reddingsbrigadejeugd. De uitslagen staan op www.rednedlifesavingsport.nl.

Bron: Reddingsbrigade Nederland

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}