7

september

Jarenlange inzet voor lifesavingsport leidt tot eerbetoon aan Nico Laumen

Voormalig bondscoach Nico Laumen is op de receptie in het weekend van het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) Ocean Events in het zonnetje gezet. De organisator, regelaar en adviseur op het terrein van de lifesavingsport ontving zaterdag 1 september in Noordwijk dankbetuigingen in de vorm van woorden, een oorkonde en een pin behorend bij het Lidmaatschap van Verdienste, een standaard met inscriptie, bloemen en een fluit met inscriptie.

Nico Laumen - eerbetoon,,Meestal niet zo op de voorgrond maar vandaag wel even”, zei Jolanda van Dalen namens de Sportraad van Reddingsbrigade Nederland. ,,Wie kent Nico niet als je het over lifesaving hebt en vooral als je het over de lifesavingsport hebt. Niet alleen in Nederland, maar ook ver daarbuiten.”
 
Ervaring
De portefeuillehouder Topsport liep Laumen eind jaren 90 tegen het lijf. ,,Reddingsbrigade Nederland was op zoek naar een nieuwe bondscoach, en na de nodige telefoontjes, vragen, gesprekken dook daar de naam van Nico op. Ik ontmoette hem toevalligerwijs, waar anders… in het zwembad. Raakte in gesprek en vroeg hem of hij er voor voelde om bondscoach te worden. Nico heeft zelf deel uitgemaakt van de nationale selectie, eind jaren 70 begin jaren 80. Dus ervaring had hij wel.” Het bleek een goede keuze. ,,De ‘steady’ factor in het begeleidingsteam, van 2000 tot en met 2016; zeventien jaar lang.”
 
Australië
Het betekende volgens Van Dalen voor hem ‘meteen aan de bak’; daar waar zij later dit jaar chef de mission tijdens het WK is: in Adelaide. ,,Het eerste WK, gemengd pool en ocean, en dan nog wel in Australië! En daar werden we achtste, een prestatie van wereldformaat. Dat gaf ons recht op deelname aan de World Games 2001 in Akita, Japan. Vervolgens was Nico er bij alle EK’s, WK’s en World Games bij.” Daarnaast was hij betrokken bij nationale en internationale toernooien, ander wedstrijden, trainingen en stages.
 
Belangeloos
,,Zijn werk als bondscoach voerde Nico belangeloos uit. Hij nam zelf vele dagen per jaar verlof op om zijn functie op een goede manier te kunnen uitoefenen. Diep respect! Nico was veel meer dan alleen coach. Nico de regelaar; wat regelde hij eigenlijk niet: vlaggen, tenten, kleding, eten, trailers, badwater, hotels, vluchten, busjes. Het was simpelweg niet bij te houden. Nico was en is erg actief binnen zijn eigen brigade, Echt. En hij dacht binnen de voormalige CTS, de huidige programmaraad Sport, mee over de ontwikkelingen van de sport in Nederland. Nico nam tevens deel aan het coachplatform georganiseerd door NOC*NSF om zo zijn kennis op peil te houden en te leren van ander sporten c.q. bondscoaches. Nico gaf gevraagd en ongevraagd advies over alles wat met de sport te maken had. Nico was lid van het organisatieteam van het EjK 2008-2009, het EK 2013, het EK IRB 2015 en – als klapstuk – het WK 2016.”
 
Belangrijk
,,Nico, sinds 1999 heb jij je – ik denk zelfs ook ‘s nachts – ingezet voor de nationale equipe. Je nuchtere kijk, enthousiasme, eerlijkheid, inzet en kennis voor en van de reddingssport zijn bewonderenswaardig te noemen. Jij was binnen de trainersclub een rots in de branding en probeerde altijd met wikken en wegen weer met een goede oplossing te komen. Samen met Sven, en later met René, Bart en Theo ben jij heel erg belangrijk geweest voor onze sport lifesaving. Jij hebt onze sport zowel binnen als buiten Nederland goed op de kaart weten te zetten. De stijgende lijn in de prestaties geven je niets dan lof. Wat een inzet, wat een passie. Een diepe buiging voor jou.”
 
Vrijwilligers
,,Ik wist dat er iets te gebeuren stond, maar niet wat”, aldus Laumen in een reactie. ,,Het is fijn om zoiets mee te maken. Ik ben er ok best trots op. Dit gebeurde in een omgeving waar het thuishoort; onder vrijwilligers.” Over het ONK is hij overwegend tevreden. ,,Het was een hele mooi weekend. Met prachtig weer. Dat deed me denken aan 2016, toen het WK in Nederland werd gehouden. Het liep ook voortreffelijk, met al die vrijwilligers. Daarvan ben je echt afhankelijk. Kijk, officials herken je door hun kleding, maar er zijn zoveel vrijwilligers die op allerlei andere manieren betrokken zijn; die zijn ook belangrijk.” Laumen heeft vertrouwen in de toekomst. ,,Met z’n allen zijn we stappen aan het maken. Bepaalde onderdelen moeten opgepakt worden. De bekendheid met de lifesavingsport moet worden vergroot. Dat kan via dit soort evenementen, waarop al veel publiek afkwam. We kunnen dan meer mensen direct informeren.”
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}