21

november

Heemsteedse Reddingsbrigade boekt wereldrecord met onderwaterhockey

De Heemsteedse Reddingsbrigade is er als initiator in geslaagd een Guinness World Record neer te zetten. Zaterdag 12 oktober werd in het zwembad van SportPlaza Groenendaal een poging ondernomen om met 110 deelnemers een onderwaterhockeywedstrijd te spelen in de vorm van een demonstratie. Dat gebeurde in het kader van het 100-jarig bestaan.

onderwaterhockeyrecord
Deelnemers in actie tijdens de recordpoging onderwaterhockey van de HRB. (Foto’s: HRB)

,,Om het record te kunnen laten gelden, moesten minimaal honderd personen deelnemen aan deze poging”, licht Boudewijn Possel van de Heemsteedse Reddingsbrigade (HRB) toe. Die waren present: ,,De spelers kwamen van in totaal tien verenigingen; daaronder huidige leden, oud-leden en zelfs ouders.”

Eisen
Burgermeester Astrid Nienhuis, beschermvrouw van de HRB, luidde om 17.50 uur een gong om deze bijzondere happening van start te laten gaan. Evenals Bert Vos, bestuurder van de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB), was zij een van de officiële getuigen van de recordpoging. ,,Gedurende de hele wedstrijd controleerden zij of die volgens alle vastgestelde eisen verliep. Niet enkel in het bad, maar ook achter de schermen, bijvoorbeeld eerder al bij de registratie van de deelnemers. Uiteraard waren er nog meer officials aanwezig. De wedstrijd werd geleid door twee waterscheidsrechters, die ruim twee uur lang onder water een oogje in het zeil hielden; een hele prestatie op zich. Daarnaast stond op de kant een hoofdscheidsrechter, die door twee secretarissen werd ondersteund. Om een geldig record te kunnen neerzetten, moet er veel geadministreerd worden. Zo is bijgehouden wie op welk moment een doelpunt scoorde; in totaal waren dat er maar liefst 103.”

Schijnwerpers
Het publiek zag een demonstratie waarbij veel wissels plaatsvonden; per team mochten er namelijk maar maximaal zes spelers in het water liggen. Met het klinken van het eindsignaal verschoof de aandacht naar het oordeel over de recordpoging. ,,Na de traditionele ‘hoeraatjes’ voor de tegenpartij verzamelden alle deelnemers zich in het restaurant bij het zwembad, waar verlossende woorden klonken: ‘We hebben het gehaald!’. Ik ben na deze recordpoging opgelucht én behoorlijk trots dat we het met z’n allen gedaan hebben. Het was veel werk, maar zeker de moeite waard. En onderwaterhockey heeft even mooi in de schijnwerpers kunnen staan.” De Heemsteedse Reddingsbrigade, die op 4 september 2019 de mijlpaal van het 100-jarig bestaan bereikte, kwam verspreid over het jaar vaker in de spotlights te staan. Daarvoor zorgde een kalender met jubileumactiviteiten, waarvan deze recordpodging er een was.

Bron: Reddingsbrigade Nederland

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}