22

juli

Grote zorgen bij Reddingsbrigade Nederland over toename verdrinkingen

Het aantal verdrinkingen in 2018 ligt beduidend hoger dan dat van voorgaande jaren. Dit blijkt uit de jaarcijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) openbaar heeft gemaakt. In 2018 verdronken in Nederland 112 mensen, in 2017 waren het er 85. Reddingsbrigade Nederland is niet verbaasd over deze toename, maar maakt zich daar wel grote zorgen over.

reddingsactie
Lifeguards halen een zwemmer in nood uit het water. (Foto: RN)


Directeur Koen Breedveld van Reddingsbrigade Nederland: ,,Door het warme weer trokken heel veel Nederlanders in 2018 naar het water. De reddingsbrigades hebben dat ook gemerkt. Vorig jaar kwamen strandbrigades 7900 keer in actie; 2400 keer vaker dan het jaar ervoor. Als zomers als die in 2018 normaal gaan worden dan hebben we nog een berg werk te verzetten om te zorgen dat Nederland veilig kan blijven genieten van het water.”

Zelfredzaamheid
Maar het warme weer is volgens Breedveld niet de enige reden waarom er meer aandacht moet komen voor het voorkomen van verdrinkingen. ,,Kinderen worden steeds minder motorisch vaardig. Dat heeft invloed op de zelfredzaamheid van burgers in het water. We zwemmen ook minder vaak dan vroeger. We poedelen dan wel meer als het 30 graden warm is, maar we zwemmen minder vaak. Ook dat vergroot de kans op verdrinkingen. Bovendien hebben we nog steeds te maken met mensen die uit andere landen komen waar men niet met waterrecreatie opgroeit. De kans is groter dat die mensen zich er niet van bewust zijn dat je je kind op zwemles moet laten gaan, dat je niet moet zwemmen als je alcohol hebt gedronken, wat muien zijn of dat je kramp kunt krijgen tijdens het zwemmen.”
 
Voorkomen
Reddingsbrigade Nederland bepleit dat er meer gedaan wordt om verdrinkingen te voorkomen. Breedveld: ,,We moeten veel meer werk maken van mensen bewust maken dat water niet alleen leuk is, maar ook gevaar in zich herbergt. Dat kan prima op scholen. Niet iedere school hoeft schoolzwemmen aan te bieden, maar via een natte gymles en bij lessen aardrijkskunde of geschiedenis kun je kinderen prima bagage meegeven om veiliger te zwemmen. Zwembaden, zwemscholen en zwemverenigingen kunnen kinderen stimuleren om niet alleen hun A-diploma te halen, maar ook B en C, en daarna te blijven zwemmen.”
 
Ondersteuning
Breedveld ziet graag dat er mogelijkheden komen voor reddingsbrigades om zich structureel in te zetten. ,,Wekelijks zijn duizenden vrijwilligers in de weer om anderen veilig plezier te laten beleven op het water. Dat is een groot goed en levert de maatschappij veel op. Maar er wordt wel steeds meer van de lifeguards gevraagd, zowel in kwantiteit als in kwaliteit. Dat vereist een goede ondersteuning. Ik hoop dat de overheid daar oog voor houdt.”

Bron: Reddingsbrigade Nederland

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}