8

april

Gratis weekopleidingen Lifeguard via maatschappelijke diensttijd

Lifeguard worden in één week! Wil jij dat ook? Neem dan (zonder leskosten) deel aan onze weekopleiding! Leer zo de basis-skills die een lifeguard moet hebben en behaal een erkend diploma. Hiermee verrijk je jouw cv! Je kunt dan levensreddend handelen en in teamverband werken. Je hebt kennis van de gevaren en risico’s van open water. Je levert een bijdrage aan de veiligheid!

Ben jij tussen de 14 en 27 jaar? Dan kun je een traject voor maatschappelijke diensttijd (MDT) volgen via het landelijke project ‘Veilig in zee met MDT‘. Daarbij gaan jongeren aan de slag in een zwembad, bij een zwemvereniging, bij een zwemschool of bij een reddingsbrigade. ‘Veilig in zee met MDT’ vindt plaats onder aanvoering van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), die hierbij optrekt met Reddingsbrigade Nederland. Beide organisaties werken nauw samen met artsencollectief en opleider Schok & Pomp en met het Erasmus Medisch Centrum. ‘Veilig in zee met MDT’ is het vervolg op het proeftuinproject ‘Reddingsbrigade: een ervaring voor het leven!’ van Reddingsbrigade Nederland, dat een groot succes was.

Lifeguard worden in één week!
Binnen ‘Veilig in zee met MDT’ worden in samenwerking met lokale reddingsbrigades in het land de weekopleidingen Lifeguard Beach en Lifeguard Open Water georganiseerd. In vijf dagen met een overvol programma leren de deelnemers (kosteloos) alle benodigde theoretische en praktische informatie om het diploma te kunnen halen en als lifeguard aan de slag te gaan. Bij de weekopleiding staan zaken als herkenning van gevaren, vaardigheden om iemand te redden, leidinggeven en samenwerking centraal. Voorwaarden voor deelname zijn, dat je: minimaal 17 jaar en sportief bent, in bezit bent van een geldig EHBO-diploma en een goede zwemconditie hebt. Dit laatste betekent: 400 meter kunnen zwemmen in 8 minuten, met polocrawl 50 meter in 50 seconden kunnen afleggen en 25 meter onder water kunnen zwemmen.

poster Weekopleidingen v2

Startbekwaam als lifeguard
Aan de opleiding tot lifeguard is geen voorwaarde tot voorkennis verbonden. De deelnemers hebben verschillende achtergronden. Sommigen komen van een binnenwaterbrigade. Zij hebben al voorkennis. Anderen hebben dit niet. In principe lukt het altijd om iemand in een week tijd startbekwaam te krijgen. Als je het diploma Lifeguard Beach of Lifeguard Open Water hebt behaald, ben je nog niet geoefend of getraind. Je moet dan eigenlijk nog het grootste deel in de praktijk leren. Het is vergelijkbaar met het behalen van het rijbewijs; je leert pas goed rijden door het vaak te doen. Maar met alle basisfacetten van het redden van drenkelingen onder de knie en kennis over de gevaren en risico’s van open water kun je het examen voor het diploma vol vertrouwen tegemoetzien. Na het behalen van het diploma Lifeguard Beach of Lifeguard Open Water loop je stage bij de opleidende reddingsbrigade. Dit MDT-traject telt minimaal 40 uren.

Geïnteresseerd? Check de locaties en data! Aanmelden kan via https://aanmelden.veiliginzeemetmdt.nl. Meer weten? Kijk op https://veiliginzeemetmdt.nl/ en https://www.wordooklifeguard.nl/.

Bron: Reddingsbrigade Nederland

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}