10

oktober

Gezamenlijke inzet hulpdiensten bij jaarlijkse reddingsdemonstratie

Ruim 300 toeschouwers, waaronder toeristen en mensen uit de omgeving, waren getuige van de jaarlijkse reddingsdemonstratie van de Domburgse Reddingsbrigade. Die werd donderdag 1 augustus gehouden voor de kust van het eiland Noord-Beveland en op het Banjaardstrand, al jaren een van de schoonste (Blauwe Vlag-)stranden van Nederland.

Domburgse RBGezamenlijke inzet van hulpdiensten voor de kust van Noord-Beveland en op het Banjaardstrand. (Foto’s: Jelle Swets)

Bij deze editie vond samenwerking plaats met de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV) en Regionale Eenheid Zeeland-West-Brabant van de Nationale Politie. Het twee uur durende programma omvatte diverse scenario’s waarvoor gezamenlijke inzet noodzakelijk was.

Terreinwagen
Een vader en een kind op een luchtbed dreven te ver af en werden gered. Maar ook een onderkoelde kitesurfer die in de problemen was geraakt. Eenmaal uit het zeewater en op het strand werd de drenkeling verder opgevangen, behandeld en verzorgd door lifeguards. Bij deze reddingsacties snelde tevens de terreinwagen van de Domburgse Reddingsbrigade naar de ongevallocatie, met optische- en geluidssignalen. Dit voertuig vormt een belangrijke schakel in het kader van waterhulpverlening. Niet alleen behoort een AED tot de standaarduitrusting, een gewond persoon kan erin vervoerd worden over het strand, bijvoorbeeld naar een plek waar een ambulance wel kan komen.

Spectaculair
Voor de kust kwam een kleine boot in moeilijkheden. Vanaf het strand was ineens een oranje rookpluim te zien; van een afgestoken fakkel, die de aandacht trok. Mogelijk was er brand aan boord en waren opvarenden in het water gesprongen. Het leidde tot een spectaculair samenspel, waarbij reddingsboten van zowel de Domburgse Reddingsbrigade als de KNRM en de NHV-helikopter voor ‘search and rescue’ (SAR) in actie kwamen. Drenkelingen werden uit het water gehaald. Sommigen gingen vervolgens van een KNRM-boot over in de helikopter. Alle eenheden maakten zoekslagen om er zeker van te zijn dat er niet meer opvarenden waren. Eenieder werd op het strand opgevangen. Ondertussen vond een arrestatie van een (gespeeld) dronken en gewelddadige omstander plaats. Deze persoon ging mee in een strandvoertuig van de politie.

Strandvlaggen
Het publiek werd doorlopend geïnformeerd en kreeg bovendien uitleg over strandvlaggen; de rode, de gele, de geelrode en die met een vraagteken. Ze leerden daarnaast over de oranje windzak; bij aflandige wind wordt sterk afgeraden met drijfmiddelen de zee op te gaan. Ter afsluiting konden de bezoekers van dichtbij reddingsmaterieel bekijken en vragen stellen aan de lifeguards van Strandwacht Banjaardstrand. Een unieke gelegenheid om kennis te maken met de Domburgse Reddingsbrigade in het bijzonder en met waterhulpverlening voor de Nederlandse kust in het algemeen. Een kans die ook Letty Demmers–van der Geest, waarnemend burgemeester van Noord-Beveland, niet aan zich voorbij liet gaan.

Bron: Reddingsbrigade Nederland

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}