Verdrinking ziet er meestal niet uit zoals in de film. Beelden van spetteren, om hulp roepen en met de armen zwaaien, zijn over het algemeen juist niet aan de orde. Verdrinking verloopt vaak stiller dan gedacht. Dat onderstrepen expert Joost Bierens en lifeguard Jacintha van Riel.
Wie dreigt te verdrinken, kan – door gebrek aan zuurstof – meestal niet meer om hulp roepen. En voor degene die in die situatie boven water probeert te blijven, is het juist heel lastig om met de armen te zwaaien teneinde de aandacht van mogelijke redders te trekken. Een potentiële verdrinking is pas echt kritiek als iemand roerloos ofwel volkomen stil is. Dit onderwerp krijgt ook extra aandacht op de websites van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), initiatiefnemer van de Nationale Maand van de Zwemveiligheid en het project NL Zwemveilig.
Deskundigen
Er bestaat kennis over verdrinking bij deskundigen. Die kennis is verkregen door onderzoek en/of praktijkervaring. Een expert op het terrein van verdrinking is Bierens. Hij is van beroep anesthesioloog en daarnaast als hoogleraar lid van de Onderzoeksgroep Urgentie- en Rampengeneeskunde (URGE) aan de Vrije Universiteit Brussel. Hoe herken je verdrinking? Welke wetenschappelijke achtergrond van verdrinking zou je mee willen geven aan de Nederlandse burger? Wat gebeurt er met je lichaam als je dreigt te verdinken? Wat is de belangrijkste misvatting over het herkennen van verdrinking? Hoe zou je de fases van verdrinking omschrijven? Wat zijn de belangrijkste tekenen van verdrinking? Op deze vragen geeft hij antwoord.
Ook binnen de gelederen van Reddingsbrigade Nederland bestaat veel kennis over verdrinking. Lifeguard Van Riel beantwoordt eveneens belangrijke vragen.
Tips
Kijk hier voor acht tips ter voorkoming van verdrinking. De NRZ stelde deze in samenwerking met Reddingsbrigade Nederland op om de kans op verdrinking te verkleinen.