27

juli

Den Haag omarmt World Drowning Prevention Day

In Nederland is invulling gegeven aan de eerste World Drowning Prevention Day (WDPD), waarvoor de Verenigde Naties 25 juli selecteerden als vaste datum. Jan van Zanen, burgemeester van de gemeente Den Haag, was gastheer van het startevent waarmee Reddingsbrigade Nederland, de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) de aandacht vestigden op het voorkomen van verdrinking.

Jarno Hilhorst (NRZ), Jan van Zanen, Koen Breedveld, Anneke Salden (KNRM) en Shane Stam (HVRB). (Foto: NRZ)

Reddingsboot Kitty van de KNRM kwam omstreeks 11.00 uur voor de kust van Scheveningen. Een lifeguard daarvan stapte eerst over op een waterscooter van de Haagse Vrijwillige ReddingsBrigade (HVRB), met de unieke WDPD-reddingsboei in de hand. Om vervolgens op het strand bij andere lifeguards in een brigadevoertuig te stappen en met optische en geluidssignalen naar Post 4 van de HVRB te rijden.

Verdrinking
Koen Breedveld, directeur van Reddingsbrigade Nederland, sprak namens de drie samenwerkingspartners over het belang van deze nieuwe Werelddag ter voorkoming van verdrinking, alvorens de reddingsboei en het WDPD-informatiepakket aan Van Zanen te overhandigen. ,,Drie organisaties die allemaal het maximale eraan doen om te zorgen dat er in Nederland niemand verdrinkt”, zo onderstreepte hij. ,,Tegelijkertijd is het zo dat er nog steeds onnodig verdrinkingen plaatsvinden. Simpelweg door onwetendheid, naïviteit, domme pech of een combinatie van die factoren. Of misschien ook door beleid dat heel erg op het verleden rust en eigenlijk moet doen nadenken over de toekomst.” Reddingsbrigade Nederland, de NRZ en de KNRM zijn ervan overtuigd dat de gemeenten heel hard nodig zijn als het gaat om verdrinkingspreventie.

Strandseizoen
,,Veilig zwemmen is een onderwerp waarvoor we aandacht moeten blijven vragen”, stelde Van Zanen. ,,Als stad aan zee en als VN-stad komt zo’n dag als World Drowning Prevention Day ons als geroepen.” Hij richtte zich vervolgens tot de drie organisaties., die voor deze speciale dag als slogan kozen: ’Iedereen kan verdrinken – Voorkom dat het gebeurt!’ ,,De gemeente Den Haag trekt graag op met ervaren partners als jullie zijn. Laten we hopen dat dit strandseizoen veilig is en blijft. Zonder jullie inzet kunnen we het niet.”

Trekpleister
In waterrijk Nederland is het goed geregeld op het terrein van zwemlessen en toezicht op recreanten. Desondanks verdrinken er jaarlijks mensen. De gemeente Den Haag is met haar 11 kilometer lange kuststrook, inclusief badplaats Scheveningen, een belangrijke (toeristische) trekpleister. Een ideaal decor voor het startevent van World Drowning Prevention Day. Van Zanen: ,,Veel mensen genieten ervan, jong en oud. En dat willen we zo houden. Maar helaas vergt dat ook wel alertheid en moeten wij – de gemeente, andere overheden, maar ook Reddingsbrigade Nederland, de KNRM en de Nationale Raad Zwemveiligheid – voorkomen dat mensen verdrinken. ‘Let nou op! Wees voorbereid!’ We kunnen het niet hard en vaak genoeg zeggen.”

WDPD 2021 - visual 2560x1440 - zonder QR en kleine fotos

Weet wat jij kunt doen!
Een dag aan de kust of bij een recreatieplas kan aangenaam zijn, maar ook gevaarlijk. De meeste verdrinkingen gebeuren snel en onopgemerkt. Het is van levensbelang om jezelf in het water te kunnen redden; dat begint bij leren en blijven zwemmen. Daarnaast is het van belang om nooit alleen te gaan zwemmen én op een plek waar dit mag en waar, bij voorkeur, toezicht is. Het is belangrijk te weten wat je kunt doen als je zelf in de problemen bent en als een ander in de problemen is. Bovendien dat het verstandig is een reddingsvest te dragen als je aan watersport doet. In het kader van World Drowning Prevention Day is de folder ‘Weet wat jij kunt doen!‘ geproduceerd.

Ontwikkel samen beleid!
Om verdrinkingen te voorkomen, is niet alleen meer risicobewustzijn nodig. Het is ook belangrijk om samen te werken en zwemomgevingen veiliger te maken. De slagkracht ligt besloten in lokale samenwerking, bijvoorbeeld door als gemeentebestuur met de lokale reddingsbrigade, het zwembad, de zwemvereniging of zwemschool en de KNRM beleid te ontwikkelen. Alleen samen kan de volgende stap worden gezet om de zwemveiligheid in Nederland naar een hoger niveau te krijgen. In het kader van World Drowning Prevention Day is ook de folder ‘Ontwikkel samen beleid!‘ geproduceerd.

Bron: Reddingsbrigade Nederland

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}