Chantal Senden (30) is per direct gestopt met de lifesavingsport. Daarmee is een einde gekomen aan de indrukwekkende carrière van een boegbeeld van het Nationaal Team Lifesaving Senioren (NTLS). De inwoonster van Stein, lid van Reddingsbrigade Dordrecht, kwam voor Nederland in actie op vier EK’s en drie WK’s.
Chantal Senden. (Foto: Herman Senden)
Welke overwegingen speelden er bij het nadenken over beëindiging van jouw topsportcarrière?
”Ruim twintig jaar heb ik mijn leven gewijd aan topsport. Ik ben begonnen als jonge wedstrijdzwemster en sinds 2016 ben ik ook lifesavingsporter. Ik heb ontzettend mooie momenten mogen beleven. Dat komt door honderd procent motivatie, toewijding en hard werken. Zonder je maximaal ervoor in te zetten en alles in te richten voor de sport ga je er niet komen. Uiteindelijk moet je bij jezelf nagaan of je er nog steeds voor honderd procent voor kan en wil gaan. Zeker omdat het ook een teamsport is, vind ik het niet eerlijk tegenover teamgenoten om er maar voor negentig procent voor te gaan.”
Wat gaf uiteindelijk de doorslag om per direct te stoppen?
”Met achttien jaar de wekker om vijf uur ’s ochtends laten afgaan, vaak in de avonden ook nog een training te draaien en alle weekenden vol te plannen met zwemwedstrijden, lifesavingwedstrijden en/of bondstrainingen, leef je op de automatische piloot. Het ging om een combinatie met een fulltime baan en een eigen huishouden. Dat is gewoon enorm zwaar. Omdat je weet dat je hard moet werken, doe je het allemaal wel. Hoe ouder je wordt, hoe zwaarder het fysiek is. Steeds minder vaak kun je pieken, steeds vaker is er teleurstelling en komen er tranen als het niet zo gaat als jij wilt. Na het EK van dit jaar ben ik gaan nadenken. Wat levert het me nog op? Heb ik er genoeg plezier in om nog een jaar door te gaan? En, als ik wil doorgaan, wat is dan mijn doel? Ik kwam tot de conclusie dat ik eigenlijk geen doel meer heb, waaraan ik me honderd procent kan wijden. Ik heb ontzettend mooie dingen meegemaakt, waarvan ik weet dat ik ze niet meer kan evenaren. Het is het voor mij niet meer waard om mijn leven totaal in te richten op sport. Het is tijd om van andere mooie dingen in het leven te gaan genieten.”
(Foto’s: Vinnie de Laat / Click United)
Stop je helemaal met het beoefenen van de lifesavingsport of alleen met topsport?
”Voor nu stop ik zowel met de lifesavingsport als met het wedstrijdzwemmen. Ik wil echt even helemaal afschakelen en onderzoeken wie ik nu ben naast de sport. Natuurlijk blijf ik wel gewoon sporten om fit te blijven; alleen dan op het droge en niet meer in het water.”
Wat heb jij ervaren als jouw sportieve hoogtepunten?
”De wereldtitel in 2016 met de estafetteploeg, mijn tweede plaats op dat WK op de 100 meter reddingswissel en meerdere Europese titels in 2017 en 2019.”
(Foto’s: Herman Senden)
Hoe belangrijk is de teambeleving geweest in de afgelopen selectiejaren?
”Enorm belangrijk. Het is zo mooi om met een team samen aan een doel te werken. Iedere dag weten dat je samen alles gaat geven. Alles om dat ene doel te behalen. Het schept een enorm sterke band. Je deelt niet alleen de prachtige momenten, je bent er ook voor elkaar tijdens de dieptepunten. Die zijn er helaas ook vaak genoeg. Dan is het fijn om te weten dat er schouders zijn waarop je even kunt uithuilen. Teamgenoten die je steunen en je weer oppeppen voor de volgende race. De vrouwen van het damesteam van 2016-2019 zijn nog steeds mijn beste vriendinnen. Ook al wonen we verspreid over het hele land, regelmatig spreken we samen af. Nog steeds zijn we er voor elkaar, op ieder moment.”
Kun je een omschrijving geven van de passie die je voor de lifesavingsport voelt?
”Het is gewoon een enorm mooie sport. Een sport met een maatschappelijk nut. Uiteindelijk is het een keiharde race tegen de klok, maar je weet waarom deze sport is ontstaan. Je hoopt zo ook de reddingsbrigades te inspireren en het niveau van alle lifesavers – die onze zwembaden, meren en zeeën beveiligen – omhoog te krijgen. Dit alles voor een veiliger Nederland.”
(Foto’s: Manfred Buttke, e.a.)
Wat heeft de lifesavingsport nodig om zich te kunnen ontwikkelen naar een gewenst niveau?
”Ik denk dat er nog ruimte is voor professionalisering binnen de lifesavingsport. De manier waarop alle processen zijn ingericht; dat kan verder verbeterd worden. Daarvoor zullen ook mensen nodig zijn die de sport ademen en zich met hart en ziel willen en kunnen inzetten.”
Zie je voor jou een of meer andere rollen in de lifesavingsport weggelegd? Zo ja: welke?
”Ik ben lid van het Atletenplatform. Ik hoop op deze manier nog steeds mijn steentje bij te dragen en op te komen voor de belangen van de sporters. Daarnaast zou het me leuk lijken om af en toe mijn kennis en ervaringen te delen met lifesavers in Nederland.”
Wat zou je brigades die nog niets of niet veel met de lifesavingsport doen willen meegeven over de meerwaarde ervan?
”De sporttak is gewoon een ontzettend mooie! Ik ben ervan overtuigd dat de sport zorgt voor verbinding, verbroedering en natuurlijk fysiek fittere lifesavers. Allemaal zaken die de beveiliging enorm ten goede komen.”
Wat zou je tegen jonge brigadeleden willen zeggen om ze te bewegen aan lifesavingsport te gaan doen?
”Ga het gewoon een keer proberen. Dan kom je er vanzelf achter wat voor een enorm leuke, gezellige, uitdagende, maar vooral mooie sport het is!”