Laat meer sportmogelijkheden toe en breng Nederland veilig in beweging. Dat is de boodschap van de dringende oproep die NOC*NSF donderdag 8 april namens alle sportbonden en hun sporters aan het kabinet deed. Reddingsbrigade Nederland schaart zich achter de gezamenlijke stelling dat sportclubs veilig bewegen en verantwoord ontmoeten faciliteren. De verklaring gaat vooraf aan de landelijke persconferentie van dinsdag 13 april, waarop wordt aangekondigd of en, zo ja, welke versoepelingen er de komende maanden aan zitten te komen voor diverse sectoren.
Een lifeguard van de Alphense Reddingsbrigade geeft instructie. (Foto: Sander Zeilstra)
NOC*NSFÂ steunt hiermee de oproep van onder anderen een aantal burgemeesters om meer lokale beweging mogelijk te maken. De sportkoepel verwacht dat versoepelingen voor sportbeoefening bijdragen aan een betere handhaving van de coronaregels. ,,Liever gecontroleerd open terrassen en open sportaccommodaties dan chaotische overvolle parken en natuurgebieden”, luidt de berichtgeving.
Verantwoord
,,Nu steeds meer duidelijk wordt dat iedereen op zoek is naar mogelijkheden om anderen te ontmoeten en samen met anderen activiteiten te ondernemen, kan dat beter veilig en georganiseerd plaatsvinden dan ongecontroleerd in de toch al schaarse buitenruimte. Op en in sportaccommodaties kan er bij sportclubs op een verantwoorde manier ontmoeting plaatsvinden. Sportaccommodaties bieden de fysieke ruimte en begeleiding om activiteiten veilig te faciliteren. Gecontroleerd op vaste momenten, met een trainer-coach, kunnen Nederlanders verantwoord samen in vaste groepen sporten. Helaas zijn de mogelijkheden om te sporten nog steeds beperkt. De binnensport zit nog steeds op slot en er geldt buiten een leeftijdsgrens van 26 jaar.”
Beweegachterstand
Zo’n 4,5 miljoen Nederlanders geven aan minder of zelfs helemaal niet te sporten wanneer hun sportclub dicht is. ,,De cijfers laten keer op keer zien dat de coronacrisis zorgt voor een enorme en steeds grotere beweegachterstand. De berichten over de coronakilo’s spreken voor zich. Ook met de mentale weerbaarheid van Nederlanders is het steeds slechter gesteld. Uitbreiding van de mogelijkheden om te sporten helpt bij een betere naleving van de noodzakelijke individuele coronagedragsregels en maakt een betere handhaving van de regels in de nu overvolle natuurgebieden, parken en andere buitenruimtes mogelijk. Voldoende sport en beweging is nog altijd de oplossing om Nederland mentaal en fysiek sterk uit de coronacrisis te laten komen.”
Reddingsbrigade
Koen Breedveld, directeur van Reddingsbrigade Nederland, stelt: ,,Voor de Reddingsbrigade is het van groot belang dat er meer mogelijkheden komen in de zwembaden onder de binnensportaccommodaties. Niet alleen kunnen beoefenaars van de lifesavingsport daar hun sportniveau op peil houden, lifeguards en lifesavers trainen er de vaardigheden waarover ze moeten beschikken. Bovendien is het voor de veiligheid in, op en langs het water belangrijk dat iedereen, kinderen en volwassenen, kan leren zwemmen én blijven zwemmen. Hoe langer de zwembaden dicht blijven voor sommige leeftijdsgroepen, des te groter de kans dat er deze zomer mensen verdrinken. Los daarvan is zwemmen een sport die niet blessuregevoelig is en heel laagdrempelig. Zwemmen houdt mensen fit en vitaal!”
NOC*NSF
Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF, geeft aan: ,,Laat de leeftijdsgrens van 26 jaar vallen voor het onderling sporten en open zo snel mogelijk ook de binnensportaccommodaties, zodat de grote bewegingsachterstand onder vrijwel alle leeftijdsgroepen niet verder oploopt en alle Nederlanders de kans hebben om in sport weer een volledige mentale uitlaatklep te vinden.”