20

juni

Bondscoach Hes gaat voor maximale inzet richting wereldkampioenschap

Fedor Hes is sinds 1 februari 2018 bondscoach van het Nationaal Team Lifesaving Senioren (NTLS). Hij ziet uit naar de Orange Cup, die op 23 en 24 juni in Eindhoven wordt gehouden. Een ijkpunt richting zijn selectie voor het wereldkampioenschap, dat van 16 november tot en met 2 december in het Australische Adelaide plaatsheeft. Reddingsbrigade Nederland vroeg hem naar zijn ervaringen, initiatieven en verwachtingen.

Fedor Hes

Hoe is de vacature voor bondscoach van het NTLS jou onder de aandacht gekomen?
,,Als trouwe bezoeker van het informatieplatform SportknowXL.nl zag ik de vacature verschijnen.”

Hoe verliep de kennismaking met Reddingsbrigade Nederland in het algemeen?
,,Super professioneel. Alles was keurig geregeld. Goede informatie over de procedure. Erg leuke kennismakingsgesprekken.”

In hoeverre was je bekend met de (internationale) lifesavingsport?
,,Met name de events in de pool waren bij mij bekend. Daar had ik al een goed beeld van. Ik wist van een aantal van de ocean-events. In grote lijnen had ik een beeld van de sport.”

Wat heb je sinds 1 februari gedaan om meer zicht te krijgen op/inzicht te krijgen in de aspecten van de (inter)nationale lifesavingsport?
,,Ik heb me op verschillende manieren geïnformeerd. Allereerst gesproken met atleten, begeleiders, trainers en bondsmedewerkers. De kracht van het internet is daarnaast natuurlijk enorm. Er is zo veel informatie in beeld, geluid en tekst. Enorm.”

De lifesavingsport kent in Nederland een smalle top; wat is jouw zienswijze daarop?
,,Ja, dat is inderdaad zo. We moeten dus twee zaken gaan doen. De pyramide van de sportdeelname moet breder. We moeten zorgen voor goede doorontwikkeling en instroom. Daarnaast moeten de huidige toppers zorgen dat ze nog beter worden dan ze al zijn.”

In welke mate wil/kun je als bondscoach van betekenis zijn voor de lifesavingsport in Nederland?
,,De wil en kunde zijn groot. Ik heb een dienstverband van acht uur in de week. Dat is natuurlijk minimaal als je ziet hoeveel werk er moet worden verricht. Binnen die uren ga ik voor een maximale inzet.”

Kun je als bondscoach voldoende invloed uitoefenen op het presteren van topsporters die kandidaat zijn om voor het NTLS geselecteerd te worden?
,,Op dit moment is die invloed nog niet groot. Alle atleten trainen bij hun persoonlijke trainers en we hebben geen centraal bondsprogramma. Allereerst is het belangrijk een goede band op te gaan bouwen met atleten en trainers. Het is dus vooral monitoren, evalueren en adviseren.”

Welke adviezen zou je al willen/kunnen geven om de lifesavingsport in Nederland te versterken/door te ontwikkelen?
,,Dat houd ik nog even voor mezelf en ga ik eerst delen met de direct betrokkenen.”

Waarop baseer je jouw selectiekeuzes voor het NTLS?
,,Op drie aspecten. Allereerst natuurlijk de resultaten. Daarnaast kijken we naar het proces. Met welke ambitie wordt er getraind? Wat zijn de doelen? Welke ontwikkeling is zichtbaar? Als laatste nemen we ook mee hoe iemand als persoon in het team functioneert. We vatten dat samen onder de noemer ‘houding en gedrag’.”

Hoe vul je als bondscoach het tijdpad richting het WK in Adelaide in?
,,Richting WK hebben we een aantal momenten als nationale ploeg, zoals het samen naar wedstrijden gaan en trainingsstages.”

Kun je al doelen/verwachtingen uitspreken, mede op basis van het verleden, ten aanzien van de klassering(en) van Nederland op het WK?
,,We gaan voor een top tien in de landenranking. Dat is ambitieus, maar zeker mogelijk.”

De Programmaraad Sport Evenementen geeft informatie over de Orange Cup.
Informatie over het WK in Adelaide wordt hier geboden.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}