30

juni

Alphense Reddingsbrigade onderwijst Oekraïners over veilig recreëren

Een reddingsbrigade die gevluchte Oekraïners informeert over recreëren in, op en langs Nederlands open water. Vrijdag 24 juni was dat realiteit in Alphen aan den Rijn. Daar verzorgde instructeur en lifeguard Sander Zeilstra een training om uit te leggen hoe de zwemcultuur hier in elkaar steekt en om praktische handreikingen te bieden om problemen te voorkomen en zelfredzamer te worden.

Sander Zeilstra geeft tekst en uitleg over veilig recreëren aan Oekraïners. (Foto: Aland Griffioen)

Het Diaconaal Platform Alphen aan den Rijn (DPA) legde contact met de Alphense Reddingsbrigade en verzocht daarbij Oekraïners te leren zwemmen. Dit is in de praktijk echter moeilijk haalbaar, zo maakte overleg met Participe Alphen aan den Rijn, die het contact met de nieuwkomers onderhoudt, duidlijk. Deze lokale uitvoeringsorganisatie is werkzaam op het gebied van zelfredzaamheid en welzijn in het lciht van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Eigen veiligheid
Wat de Alphense Reddingsbrigade wel kon verzorgen: een kleinschalige training met veel persoonlijke aandacht, waarbij de focus lag op de eigen veiligheid. Hierbij werden de in het Oekraïens vertaalde posters van Reddingsbrigade Nederland behorend bij de campagne Aan de slag voor meer veiligheid gebruikt. Zeilstra: ”We hebben eerst belangrijke punten voor de eigen veiligheid besproken. Wat kom je tegen in een recreatiegebied met binnenwater of aan de kust? Hoe werkt een mui? Mag je van een brug springen? Ook Oekraïners zien van alles om zich heen gebeuren, maar niemand legt ze uit wat verstandig, veilig of goed is om te doen.”

Zwemmen in open water
Met de opgedane theoretische kennis vertrok de groep naar het strandje bij de lokale Zegerplas om te ervaren wat zwemmen in open water betekent. ”In Oekraïne leert men niet standaard om te zwemmen. In een stad met een half miljoen inwoners zijn er maar twee zwembaden. Rivieren in hun land lenen zich er niet voor om in te zwemmen. Wel kent Oekraïne een kustlijn aan de Zwarte Zee, maar die komt niet overeen met de omstandigheden van de Nederlandse kust aan de Noordzee.”

Drijven op de rug
Het werd de deelnemers al snel duidelijk dat het water koud aanvoelt en plots veel dieper kan worden. ”Voor de kleine kinderen betekende dat grijpen naar een helpende hand van een van de lifeguards van de Alphense Reddingsbrigade. Onder hun leiding oefenden ze met drijven op de rug. Dat kan je in veel gevallen helpen om tot rust te komen en je voor te bereiden op de volgende stappen die je kunt nemen om jezelf weer in veiligheid te brengen. Aan het eind van het praktijkgedeelte was er voldoende vertrouwen en ervaring om een bommetje te maken vanaf een plateau in water waarin niet gestaan kan worden.”

Trainingssessies
Deze eerste kennismaking met leergierige Oekraïners die in Alphen aan den Rijn verblijven smaakt naar meer. Dat concludeerden alle betrokkenen. Daarom worden nieuwe trainingssessies met een interactief karakter gepland.

Bron: Reddingsbrigade Nederland

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}