5

juni

Reddingsbrigade klaar voor zomer en hoog water

door Auto // in Persbericht

5 juni 2013

Voor de Reddingsbrigade is het nog even afwachten wat het gaat worden: toezicht houden op de eerste drukke stranddagen of optreden in overstroomde gebieden door het hoge water. Zowel de zonnebrand als de overlevingspakken liggen in ieder geval klaar.

Klik snel verder voor onder andere tips om veilig van het water te genieten en deze zomer goed en veilig door te komen.

PERSBERICHT - Reddingsbrigade klaar voor zomer én hoog water

De meeste reddingsbrigades in Nederland staan rond deze tijd zo goed als klaar voor het zomerseizoen. Maar door het extreme hoge water voor deze tijd van het jaar wordt ook nog rekening gehouden met een eventuele inzet in overstroomde gebieden. Zo’n situatie is in minstens 10 jaar niet meer voorgekomen.

Tot problemen leidt het niet bij Reddingsbrigade Nederland: ‘Als het moet kunnen binnen 1 uur na alarmering 1700 speciaal opgeleide vrijwilligers in heel Nederland ingezet worden om mensen en dieren in ondergelopen gebieden te helpen’, aldus directeur Raymond van Mourik. ‘Sommigen zullen dan misschien wel snel hun zwembroek moeten omruilen voor een overlevingspak en dat maakt het wel bijzonder’. Er zijn 75 boten direct inzetbaar om mensen te redden of te evacueren. Die zijn gebouwd om ook in laag water te kunnen varen. Dit jaar is begonnen met het vernieuwen van deze reddingsvloot. Op 13 april jl. hebben de eerste nieuwe vaartuigen al meegedaan aan een grote overstromingsoefening op de grens van Noord-Brabant en Gelderland. ‘We zijn er dus klaar voor, al hopen we natuurlijk dat de wateroverlast beperkt blijft en de mensen vooral van het water kunnen gaan genieten’, aldus Van Mourik.

Naast de paraatheid voor het hoge water is de Reddingsbrigade op veel plaatsen langs de kust, bij binnenwateren en recreatiegebieden aanwezig voor preventief toezicht op de badgasten. Voor wie de komende dagen van het mooie weer en het water wil genieten, waarschuwt de Reddingsbrigade voor de felle voorjaarszon en de lage temperatuur van het water. Het water is nog erg koud en dat geeft een risico op onderkoeling en kramp, waardoor men snel in de problemen kan komen in het water.

Tips van de Reddingsbrigade om veilig van het water te genieten:
1. Ga alleen het water in op plaatsen waar de Reddingsbrigade toezicht houdt
2. Bedenk of je fit genoeg bent om (nu al) te zwemmen of te watersporten
3. Smeer je goed in om verbranding door de zon te voorkomen
4. Draag een wetsuit tijdens het watersporten
5. Neem als watersporter voorzorgsmaatregelen: meld iemand waar je bent, controleer je materiaal, neem een telefoon in een waterdichte hoes of ander waarschuwingsmiddel mee, houd rekening met andere watersporters
6. Blijf niet te lang in het water; de kans op onderkoeling of kramp neemt dan toe
7 Ga niet helemaal onder water; via je hoofd verlies je het snelste lichaamswarmte
8. Informeer bij de Reddingsbrigade naar de lokale omstandigheden in en rond het water en volg aanwijzingen op, bijvoorbeeld bij gescheiden zones voor zwemmers en watersporters
9. Let op de weersverwachting of informeer hiernaar bij de lokale Reddingsbrigade, zodat u bij opkomend onweer op tijd van of uit het water bent.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}