21

april

Persbericht – Jubileum borrel

door Auto // in Persbericht

Jubilerende Leidse Reddingsbrigade toont nieuwe snelle reddingsboot

PERSBERICHT – LEIDEN 20 april 2013

Zaterdag 20 april was het groot feest bij de Leidse Reddingsbrigade (LRB). Dit jaar viert de vereniging dat haar vrijwilligers zich al 95 jaar inzetten om verdrinkingsongevallen in en rondom Leiden te voorkomen. Daarnaast presenteerde de LRB afgelopen zaterdag haar nieuwe snelle reddingsboot. Mede dankzij de sponsoren Fonds 1818, Zorg en Zekerheid en van der Wansem Service Center BV staat er nu een prachtige gloednieuwe reddingsboot klaar voor het nieuwe seizoen.

De Leidse Reddingsbrigade, opgericht in 1918, richtte zich vroeger volledig op het geven van zwemlessen en zwemmend redden. Nog steeds geeft de LRB zwemles op vrijdagavond in Het Vijfmeibad en zwembad De Zijl zowel in elementair (NRZ zwemdiploma A, B en C) als in zwemmend en varend redden volgens de erkende opleidingslijnen van Reddingsbrigade Nederland. Met haar 80 vrijwilligers en bijna 600 leden is de LRB al bijna een eeuw een gerenommeerde Leidse vereniging. Door het geven van zwemmend en varend redden opleidingen worden onze leden optimaal getraind voor bewakingstaken en professionele hulpverlening. De bewakingstaken omvatten het zorgdragen voor de veiligheid en het verlenen van hulp in geval van een calamiteit tijdens evenementen of activiteiten op en rondom het water. Sinds eind jaren negentig van de vorige eeuw houdt de LRB zich ook op professioneel vlak bezig met het redden van drenkelingen. Met een reddingsboot aangeschaft in 1999 en een geleende reddingsvlet uit 2003 voerde de LRB haar bewakingen uit in de binnenstad van Leiden en op de Kagerplassen. In 2007 werd de reddingsvlet vervangen door een nieuwe reddingsvlet, dit jaar wordt ook de snelle reddingsboot vervangen voor een nieuwe Valiant DR500 met een 50PK Mercury motor. Voor de LRB is het van essentieel belang dat het materiaal in goede conditie verkeert en altijd inzetbaar is. Daarom heeft het bestuur van de vereniging vorig jaar aangegeven de boot te willen vervangen, echter ontbraken de financiële middelen. De leden van de LRB hebben zelf vele acties in touw gezet om het benodigde geldbedrag bijeen te brengen. De investering voor de nieuwe snelle reddingsboot inclusief de benodigde hulpverleningsmiddelen bedroeg 20.000 euro. Om het totale bedrag bij elkaar te krijgen zijn ook sponsoren benaderd. Dankzij een bijdrage van Fonds1818, Zorg en Zekerheid en Van der Wansem Service Center BV is het mogelijk geworden om het nieuwe vaartuig aan te schaffen.

De nieuwe snelle reddingsboot is volledig uitgerust voor haar werk de komende jaren. De motor wordt hydraulisch bestuurd en de bemanning kan gebruik maken van professionele communicatie apparatuur. Uiteraard is de boot voorzien van een Automatische Externe Defibrillator (AED) en de benodigde EHBO- en reddingsmaterialen.

Naast de uitvoer van bewakingstaken neemt de LRB deel aan de Regionale Voorziening Reddingsbrigades (RVR). Dit is een onderdeel van de veiligheidsregio Hollands-Midden. Afgelopen jaar heeft de LRB samen met reddingsbrigades uit de regio een samenwerkingsconvenant getekend. Het RVR-convenant bekrachtigt de samenwerking tussen de reddingsbrigades en andere hulpverleningsinstanties in de regio Hollands Midden. Met de ondertekening van het convenant worden de handen ineen geslagen om gezamenlijk beter voorbereid te zijn op grootschalige waterhulpverlening en overstromingen. Door de aanschaf van de nieuwe snelle reddingsboot zijn wij volledig operationeel om onze reddingstaak op een voortvarende en professionele wijze uit te voeren.

Voor meer informatie over de Leidse Reddingsbrigade, kunt u terecht op www.lrb.nu.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}