2

augustus

HV-cijfers week 30 2010

door Auto // in Persbericht

 Bron: Reddingsbrigade Nederland

PERSBERICHT – Kitesurfers domineren rustige week Reddingsbrigade

Het was afgelopen week door het matige weer redelijk rustig voor de reddingsbrigades in Nederland. De wind trok echter wel veel kitesurfers en andere watersporters naar het water. Die zorgden voor een hoog aantal noodzakelijke reddingen uit een levensbedreigende situatie: 43. In totaal werd er 904 keer hulp verleend. Er werd 300 keer hulp verleend aan zwemmers in nood en 53 keer aan opvarenden. Er moest 474 keer eerste hulp worden verleend en 34 kinderen raakten zoek.
 

 Raymond van Mourik, directeur van Reddingsbrigade Nederland, schrijft het hoge aantal reddingen van kite- en windsurfers voornamelijk toe aan ongeoefendheid. “Veel kitesurfers raken verstrikt in hun lijnen, raken oververmoeid of krijgen materiaalpech, waardoor een levensgevaarlijke situatie ontstaat. De reddingsbrigade adviseert en waarschuwt surfers regelmatig, helaas wordt dat advies soms letterlijk in de wind geslagen”, aldus van Mourik.

Vooral in IJmuiden, Katwijk, ’s Gravenzande, Ouddorp en Westenschouwen, kreeg de reddingsbrigade veel te maken met kite- en windsurfers die niet meer op eigen kracht naar de kant konden komen. Enkele gewonde surfers werden doorgestuurd naar de huisarts. In Ouddorp bracht de reddingsbrigade twee kitesurfers met materiaalpech in veiligheid met behulp van de waterscooter. In Schoorl werd dinsdag de reddingswaterscooter ingezet bij een hulpverlening aan een Catamaran en in Egmond werd er op vrijdag een drenkeling mee uit het water gehaald. Op woensdagavond werden in Vlissingen de cursisten van de opleiding waterscooter op de proef gesteld, toen twee vermoeide Engelse zwemmers uit een sterke stroming gered moesten worden. Ze werden veilig aan land gebracht. De onlangs officieel door Reddingsbrigade Nederland geïntroduceerde reddingswaterscooter levert inmiddels een stevige bijdrage aan het reddingswerk in Nederland.

De reddingsbrigade in Hellevoetsluis assisteerde op zondag de brandweer en politie na een melding van een vermiste duiker op het Oostvoornsemeer. Tot op heden is de duiker vermist.
In Roermond vindt het jubileumkamp van Scouting Nederland plaats. 10 dagen lang nemen 13.000 scouts terrein in beslag aan de Maasplassen. De reddingsbrigade is hier 24 uur per dag aanwezig, haalde afgelopen weekeinde diverse vermoeide zwemmers uit het water tijdens de wateractiviteit en verleende diverse keren eerste hulp.

Reddingsbrigade Notwin uit Hoorn, werd afgelopen weekend ingezet voor de hulpverlening tijdens de Europese Jeugd Kampioenschappen Open Water Zwemmen en de finale LEN –cupwedstrijd. In het weekend speelden een combinatie van golfslag door een ongunstige wind en een hoge watertemperatuur veel zwemmers parten en zorgde voor vele oververmoeide en uitgedroogde zwemmers.

Ook deze week zijn de weersomstandigheden relatief gunstig voor watersporters als surfers en kitesurfers. Reddingsbrigade Nederland adviseert watersporters niet ongeoefend het water op te gaan en te zorgen dat het materiaal in orde is. Kijk ook op de strandborden die bij de strandopgang staan, met informatie over lokale risico’s, waarschuwingssignalen en speciale zones voor watersport. Kennis van de lokale situatie helpt ongelukken voorkomen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}