26

juli

HV-cijfers week 29 2010

door Auto // in Persbericht

Bron: Reddingsbrigade Nederland

Zware week Reddingsbrigade

Reddingsbrigade Nederland heeft een zware week achter de rug. Er moest bijna 2000 keer hulp worden verleend (1993), waarbij 26 mensen uit een levensbedreigende situatie werden gered. Er kwamen twee mensen om het leven en diverse slachtoffers raakten zwaargewond. Er werd 250 keer hulp verleend aan zwemmers in nood en 33 keer aan opvarenden. Er moest 1577 keer eerste hulp worden verleend en 107 kinderen raakten zoek. Voor het eerst deze zomer was op veel plaatsen tegelijk sprake van sterke stromingen die voor veel problemen zorgden, maar ook ongevallen met vaartuigen, brand en een tweede golf venijnige kompaskwallen veroorzaakten veel werk.
 

 Directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland spreekt van een zware week met een zwarte rand. ‘Het komt niet vaak voor dat er zoveel ernstige ongevallen in 1 week plaatsvinden, waarbij 2 mensen om het leven komen. Dan liggen vreugde en verdriet heel dicht bij elkaar. Soms lijkt een redding geslaagd, maar als een slachtoffer alsnog overlijdt is dat extra triest. Natuurlijk voor de nabestaanden, maar ook voor onze vrijwilligers.’

In Zandvoort overleed een 17-jarig Duits meisje ondanks langdurige reanimatiepogingen van reddingsbrigade en ambulancepersoneel alsnog in het ziekenhuis. Zij was met drie andere zwemmers in de problemen gekomen. Bij het incident raakten ook andere mensen onwel. De reddingsbrigades van Bloemendaal en IJmuiden hebben geassisteerd bij de hulpverlening, waar ook politie, brandweer en traumahelikopter bij betrokken waren.
In Bergen aan Zee overleed een Duitse man die door onbekende oorzaak op 30 meter in zee in de problemen was gekomen eveneens in het ziekenhuis nadat eerst de reddingsbrigade langdurig gereanimeerd had en vervolgens het ambulancepersoneel de hulpverlening had overgenomen.
In Bloemendaal raakte een jongen ernstig gewond toen hij aan zijn hoofd door de schroef van een motorboot werd geraakt. Bij Callantsoog raakte een Duitse toerist vermoedelijk door een tia of hersenbloeding gedeeltelijk verlamd. Het slachtoffer is door de reddingsbrigade met zuurstof behandeld en met spoed per ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd.
In Hellevoetsluis heeft de reddingsbrigade in de bebouwde kom een man gereanimeerd totdat de ambulance gearriveerd was. De man is met hartritmestoornissen naar het ziekenhuis vervoerd. In Den Haag werden een vader en dochter in nood door omstanders uit het water gehaald, waarna reddingsbrigade en politie assisteerden met reanimatie en vervoer naar de ambulance.
In IJmuiden heeft de reddingsbrigade geassisteerd bij brand in een strandhuisje, waarbij een bewoonster brandwonden opliep. In Vlissingen raakten 2 kinderen en een vrouw gewond toen een te snel passerend zeeschip een vloedgolf veroorzaakte waardoor 5 kinderen, waaronder een peuter van 2 jaar, van de boulevard spoelden. De vrouw raakte gewond toen zij haar kind probeerde te helpen. De reddingsbrigade kon alle slachtoffers uit het water halen.

In Egmond werd zondag met de reddingswaterscooter een man uit een mui gered die oververmoeid was geraakt. De introductie van de reddingswaterscooter bij Reddingsbrigade Nederland kreeg daarmee een positief vervolg na eerdere succesvolle inzetten dit seizoen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}