19

juli

HV-cijfers week 28 2010

door Auto // in Persbericht

Bron: Reddingsbrigade Nederland

PERSBERICHT-Reddingsbrigade veelzijdig in actie


De reddingsbrigades zijn afgelopen week veelzijdig in actie gekomen. Naast de hulpverleningen aan zwemmers (152) en watersporters (123), de eerste hulpverleningen (783) en de zoektochten naar vermiste kinderen (56), werd ook veel hulp verleend aan bruinvissen, zeehonden en een aangespoelde dolfijn. Er werden in totaal 1146 hulpverleningen verricht, waarbij 32 personen en vier dieren uit een levensbedreigende situatie werden gered.

 

 Het was de eerste week deze zomer waarin het aantal vermiste kinderen onder het weekgemiddelde kwam van vorig jaar, vermoedelijk mede vanwege het wisselvallige weer. In Oostkapelle werd zondag nog een grote zoekactie met meerdere boten opgezet voor een meisje dat enkele uren vermist was. Ze werd na 4 uur zoeken op 5 kilometer van de plaats van vermissing ongedeerd spelend op een springkussen teruggevonden.

In Egmond kwam zondag een dolfijn van 4,5 meter vast te zitten in de branding. Er zat een stuk plastic vast in zijn blaasgat. De reddingsbrigade heeft het dier met hulp van omstanders weer richting zee geholpen. In Callantsoog, Bloemendaal en IJmuiden spoelden drie huilers aan (jonge zeehondjes). Zij zijn aan de zeehondenopvang overgedragen. Op Westenschouwen spoelden 2 bruinvissen aan. Zij hebben hun avontuur niet overleefd.

Op de Maasplassen redde de reddingsbrigade uit Heel twee opvarenden met onderkoelingsverschijnselen van een omgeslagen zeilboot. Ook werd eerste hulp verleend bij een hartaanval aan boord van een schip. De reddingsbrigade bracht ambulancepersoneel aan boord en heeft het slachtoffer na stabilisatie geëvacueerd.
De reddingsbrigade uit Heerhugowaard verleende ondersteuning aan de brandweer bij een waterongeval op het Geestmerambacht. Een 28-jarige man kwam bij het ongeval door verdrinking om het leven.
Bij Katwijk en Den Haag kwamen meerdere kitesurfers in de problemen. Eén kitesurfer moest door de Katwijkse Reddingsbrigade gered worden omdat zijn lijnen hopeloos verstrikt waren geraakt. Door de stroming was hij inmiddels bij Noordwijk terecht gekomen.
De reddingsbrigade van Petten redde drie zwemmers die te dicht bij golfbreker waren gekomen. Door de scherpe stenen en schelpen konden ze zelf niet uit het water komen.

Reddingsbrigade Nederland adviseert bezoekers van stranden en recreatiewater om goed op de borden bij strandopgangen te letten met informatie over lokale risico’s, waarschuwingssignalen en zones voor watersport. Kennis van de lokale situatie helpt ongelukken voorkomen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}